Twarożkowe zawijane ślimaczki – pokochasz je od pierwszego spróbowania.
16 045
Przesianą przez sito mąkę wsyp do miski, dodaj sól i cukier i całość wymieszaj. Do osobnej miski włóż miękką margarynę (lub masło), wsyp zawartość pierwszej miski oraz dodaj śmietanę, która powinna być w temperaturze pokojowej. Wszytko razem wymieszaj oraz dodaj zawartość z kubka. Z całości ugnieć ciasto.
Przykryj ciasto i pozostaw na 15 minut. Mąką wchłonie w tym czasie wilgoć, co ułatwi późniejsze wyrabianie ciasta. Zagnieć ponownie ciasto, aż będzie gładkie. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Możesz przejść teraz do przygotowania nadzienia. W tym celu wymieszaj twaróg z cukrem i jajkiem do momentu, aż powstała mieszanina będzie jednolita i gładka. W sytuacji, gdy nadzienie jest zbyt mokre, możesz dodać odrobinę mąki. Całość przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie rozłóż na nim nadzienie i zwiń ciasto w wałek. Gotową rolkę pokrój na niezbyt grube kawałki.