Twarożkowe zawijane ślimaczki – pokochasz je od pierwszego spróbowania.
16 036
Twarogowe ślimaczki do idealny dodatek do kawy czy herbaty. Ich przygotowanie nie jest trudne, a są tak smaczne, że każdy kto ich spróbuje z pewnością będzie zachwycony tym smakiem. Szczególnie polubią je dzieci, ale również reszta rodziny będzie je uwielbiać.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
mąka – 350 g
suche drożdże – 3 g
mleko – 100 g
cukier – 50 g
margaryna (lub masło) – 50 g
kwaśna śmietana – 70 g
szczypta soli
Składniki potrzebne na nadzienie:
twarożek – 0,5 kg
cukier -100 g
jajko – 1 sztuka
Składniki na sos:
kwaśna śmietana – 200 g
cukier – 1 łyżka
Przygotowanie:
W kubeczku podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Dodaj pół łyżeczki cukru i dobrze wymieszaj. Następnie do całości dodaj 3 łyżeczki mąki i mieszaj do czasu, aż nie będzie grudek. Powstałą mieszaninę odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.