Twarożkowe zawijane ślimaczki – pokochasz je od pierwszego spróbowania.

Twarogowe ślimaczki do idealny dodatek do kawy czy herbaty. Ich przygotowanie nie jest trudne, a są tak smaczne, że każdy kto ich spróbuje z pewnością będzie zachwycony tym smakiem. Szczególnie polubią je dzieci, ale również reszta rodziny będzie je uwielbiać.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • mąka – 350 g
  • suche drożdże – 3 g
  • mleko – 100 g
  • cukier – 50 g
  • margaryna (lub masło) – 50 g
  • kwaśna śmietana – 70 g
  • szczypta soli

Składniki potrzebne na nadzienie:

  • twarożek – 0,5 kg
  • cukier -100 g
  • jajko – 1 sztuka

Składniki na sos:

  • kwaśna śmietana – 200 g
  • cukier – 1 łyżka

Przygotowanie:

W kubeczku podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Dodaj pół łyżeczki cukru i dobrze wymieszaj. Następnie do całości dodaj 3 łyżeczki mąki i mieszaj do czasu, aż nie będzie grudek. Powstałą mieszaninę odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!