Surowe buraki mają wiele innych korzyści, które sprawiają, że są najlepsze dla Twojego zdrowia. Sprawdź nasze przepisy.
41 482
Składniki:
3 kg obranych buraków
3 litry przegotowanej lub ostudzonej wody
4 cytryny, w miarę możliwości ekologiczne
2,5 kg cukru
Wystarczy kilka kropel kwasku cytrynowego (najlepiej od 3-5).
1/2 butelki aromatu waniliowego
1 łyżka koncentratu
Jak przygotować:
Dobrze oczyść cytryny. Następnie pokrój buraki na małe kawałki i połącz je z cytrynami. Wymieszaj mieszaninę w misce. Pozostaw mieszaninę do odpoczynku na 24 godziny. Należy jednak mieszać ją od czasu do czasu. Po 24 godzinach mieszaninę należy przecedzić. Powstały sok należy wymieszać z koncentratem cukru, kwaskiem cytrynowym i aromatem waniliowym. Mieszankę dobrze wymieszać, aż cały cukier się rozpuści. Następnie przecedzić mieszaninę do sterylizowanych butelek. Sok należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Ten syrop można dodać do herbaty, lemoniady lub ciast. Dzięki niemu Twoje potrawy zyskają piękny kolor. Burak może jednak obniżyć ciśnienie krwi. Osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny być ostrożne i przyjmować tylko niewielkie ilości buraka.