Surowe buraki mają wiele innych korzyści, które sprawiają, że są najlepsze dla Twojego zdrowia. Sprawdź nasze przepisy.

Składniki:

  • 3 kg obranych buraków
  • 3 litry przegotowanej lub ostudzonej wody
  • 4 cytryny, w miarę możliwości ekologiczne
  • 2,5 kg cukru
  • Wystarczy kilka kropel kwasku cytrynowego (najlepiej od 3-5).
  • 1/2 butelki aromatu waniliowego
  • 1 łyżka koncentratu

Jak przygotować:

Dobrze oczyść cytryny. Następnie pokrój buraki na małe kawałki i połącz je z cytrynami. Wymieszaj mieszaninę w misce. Pozostaw mieszaninę do odpoczynku na 24 godziny. Należy jednak mieszać ją od czasu do czasu. Po 24 godzinach mieszaninę należy przecedzić. Powstały sok należy wymieszać z koncentratem cukru, kwaskiem cytrynowym i aromatem waniliowym. Mieszankę dobrze wymieszać, aż cały cukier się rozpuści. Następnie przecedzić mieszaninę do sterylizowanych butelek. Sok należy przechowywać w chłodnym miejscu.

Ten syrop można dodać do herbaty, lemoniady lub ciast. Dzięki niemu Twoje potrawy zyskają piękny kolor. Burak może jednak obniżyć ciśnienie krwi. Osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny być ostrożne i przyjmować tylko niewielkie ilości buraka.

Buraki w stylu koreańskim

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!