Surowe buraki mają wiele innych korzyści, które sprawiają, że są najlepsze dla Twojego zdrowia. Sprawdź nasze przepisy.

Wiele osób wie, że burak może być bardzo zdrowym warzywem.

Należy również pamiętać, że buraki są najlepsze, gdy są surowe. Surowy burak jest pyszny i nie trzeba się martwić o jego smak. Aby zrobić zdrowy i pyszny obiad, wystarczy mieć tylko kilka składników.

Surowy burak ma wiele korzyści zdrowotnych

Istnieje wiele korzyści z surowego buraka, ale najważniejsze z nich to:

  • Wspieranie funkcji wątroby
  • Ochrona ciała i komórek przed wolnymi rodnikami
  • Wspieranie układu odpornościowego
  • Obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi
  • Wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych
  • Pomoc w zwalczaniu alergii i infekcji grzybiczych
  • Odkwaszanie organizmu
  • Wspomaganie pracy krwi
  • Poprawa stanu skóry i kości
  • Wsparcie pracy nerek, działanie moczopędne;
  • Łagodzenie bólów menstruacyjnych
  • Zwalczanie zmęczenia i chronicznego zmęczenia
  • Ulga dla zmęczonych oczu i poprawa widzenia
  • Pozytywny wpływ na włosy, skórę i paznokcie
  • Zapobieganie powstawaniu zmarszczek
  • Poprawa elastyczności skóry
  • Działanie przeciwbólowe.

Ta kombinacja pierwiastków śladowych ma wspaniały wpływ na organizm człowieka. Surowe buraki są w nie bogate. Mają wysoką zawartość jodu, który jest niezbędny w leczeniu zaburzeń tarczycy. Buraki są również dobrym źródłem witaminy E, C, magnezu, żelaza i potasu. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego (który korzystnie wpływa na rozwój płodu), są polecane dla matek w ciąży.

Oto kilka przepisów na pyszne dania z surowych buraków

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!