Surowe buraki mają wiele innych korzyści, które sprawiają, że są najlepsze dla Twojego zdrowia. Sprawdź nasze przepisy.
41 466
Wiele osób wie, że burak może być bardzo zdrowym warzywem.
Należy również pamiętać, że buraki są najlepsze, gdy są surowe. Surowy burak jest pyszny i nie trzeba się martwić o jego smak. Aby zrobić zdrowy i pyszny obiad, wystarczy mieć tylko kilka składników.
Surowy burak ma wiele korzyści zdrowotnych
Istnieje wiele korzyści z surowego buraka, ale najważniejsze z nich to:
Wspieranie funkcji wątroby
Ochrona ciała i komórek przed wolnymi rodnikami
Wspieranie układu odpornościowego
Obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi
Wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych
Pomoc w zwalczaniu alergii i infekcji grzybiczych
Odkwaszanie organizmu
Wspomaganie pracy krwi
Poprawa stanu skóry i kości
Wsparcie pracy nerek, działanie moczopędne;
Łagodzenie bólów menstruacyjnych
Zwalczanie zmęczenia i chronicznego zmęczenia
Ulga dla zmęczonych oczu i poprawa widzenia
Pozytywny wpływ na włosy, skórę i paznokcie
Zapobieganie powstawaniu zmarszczek
Poprawa elastyczności skóry
Działanie przeciwbólowe.
Ta kombinacja pierwiastków śladowych ma wspaniały wpływ na organizm człowieka. Surowe buraki są w nie bogate. Mają wysoką zawartość jodu, który jest niezbędny w leczeniu zaburzeń tarczycy. Buraki są również dobrym źródłem witaminy E, C, magnezu, żelaza i potasu. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego (który korzystnie wpływa na rozwój płodu), są polecane dla matek w ciąży.
Oto kilka przepisów na pyszne dania z surowych buraków