7 pomysłów na pyszną rybę – wychodzi zawsze przepysznie – dla każdego coś dobrego
41
Składniki:
1 szklanka pszennej mąki
70 ml wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
ulubione świeże zioła
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w misce (także drobno posiekane świeże zioła). Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj trzepaczką, aż ciasto będzie jednorodne i bez grudek.
7. Ciasto na białkach jaj
Najdelikatniejsze ze wszystkich. Dosłownie rozpływa się w ustach!
Składniki:
4 białka średnich jaj
1 łyżeczka wody
3 płaskie łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Białka ubij z solą. Mąkę przesiej, wraz z woda dodaj do białek. Ciasto wymieszaj dokładnie, by nie pozostały żadne grudki. Powinno mieć dość płynną konsystencję.
Kiedy smażysz ryby w cieście pamiętaj, by robić to na naprawdę dobrze rozgrzanym oleju i w większych odległościach od siebie, by zanurzone w cieście ryby nie sklejały się ze sobą. Smacznego!