7 pomysłów na pyszną rybę – wychodzi zawsze przepysznie – dla każdego coś dobrego

Składniki:

  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 70 ml wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • ulubione świeże zioła

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w misce (także drobno posiekane świeże zioła). Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj trzepaczką, aż ciasto będzie jednorodne i bez grudek.

7. Ciasto na białkach jaj

Najdelikatniejsze ze wszystkich. Dosłownie rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • 4 białka średnich jaj
  • 1 łyżeczka wody
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Białka ubij z solą. Mąkę przesiej, wraz z woda dodaj do białek. Ciasto wymieszaj dokładnie, by nie pozostały żadne grudki. Powinno mieć dość płynną konsystencję.

Kiedy smażysz ryby w cieście pamiętaj, by robić to na naprawdę dobrze rozgrzanym oleju i w większych odległościach od siebie, by zanurzone w cieście ryby nie sklejały się ze sobą. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!