7 pomysłów na pyszną rybę – wychodzi zawsze przepysznie – dla każdego coś dobrego

Masz ochotę na pyszną, chrupiąca rybę, ale znudziło Ci się smażenie jej w tradycyjnej panierce?

Prezentujemy aż siedem pysznych sposobów na urozmaicenie dań rybnych. Koniecznie wypróbuj je wszystkie!

1. Ciasto serowe

Składniki:

  • 100 g twardego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 średnie jajka
  • 3 płaskie łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka roztrzep z majonezem. Ser zetrzyj na średnich oczkach tarki, dodaj wraz z mąką i przyprawami do jajek i majonezu. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Ciasto ziemniaczane

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki zetrzyj na średnich oczkach tarki. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Odciśnij nadmiar wody z ziemniaków.

3. Ciasto piwne

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 średnie jaja
  • 200 ml piwa, najlepiej ciemnego
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

Rozbij jajka, oddziel białka i ubij je mikserem na sztywną pianę. Żółtka roztrzep z ciemnym piwem i mąką. Wymieszaj delikatnie z ubitymi białkami, posól wedle uznania.

4. Ciasto z gazowaną wodą mineralną

Składniki:

  • 4 średniej wielkości jajka
  • 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej
  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka roztrzep z solą i cukrem, dodaj wodę i mleko. Wymieszaj. Białka ubij w mikserze na sztywną pianę, połącz z żółtkami i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

5. Ciasto ze skrobią kukurydzianą

Składniki:

  • 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 średnie jajko
  • sól, ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Jajka wymieszaj rózgą kuchenną z przyprawami i skrobią tak, by nie powstały żadne grudki. To ciasto zalecamy smażyć na bardzo głębokim oleju.

6. Chude ciasto bez jajek

Składniki:

  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 70 ml wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • ulubione świeże zioła

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w misce (także drobno posiekane świeże zioła). Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj trzepaczką, aż ciasto będzie jednorodne i bez grudek.

7. Ciasto na białkach jaj

Najdelikatniejsze ze wszystkich. Dosłownie rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • 4 białka średnich jaj
  • 1 łyżeczka wody
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Białka ubij z solą. Mąkę przesiej, wraz z woda dodaj do białek. Ciasto wymieszaj dokładnie, by nie pozostały żadne grudki. Powinno mieć dość płynną konsystencję.

Kiedy smażysz ryby w cieście pamiętaj, by robić to na naprawdę dobrze rozgrzanym oleju i w większych odległościach od siebie, by zanurzone w cieście ryby nie sklejały się ze sobą. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!