Ciasto Egipskie: Tak dobrego ciasta jeszcze nie jadłeś – Przepis.
30 728
Zabieramy się za krem budyniowy. Wymieszamy w garnku żółtka ,10 łyżek cukru, cukier waniliowy, mleko oraz pozostałą mąkę. Tuż przed zagotowaniem ściągamy mieszankę z ognia i studzimy.
Masło kroimy na kawałki i dodajemy do przygotowanej wyżej masy. W rondelku rozpuszczamy cukier i poddajemy go procesowi karmelizacji. Po rozpuszczeniu wylewamy masę na pergamin i przykrywamy następnym kawałkiem. Cukier miażdżymy wałkiem na drobne kawałki.
Śmietankę 30% ubijamy na sztywną masę, dodajemy do niej karmelizowany cukier i orzechy. Delikatnie mieszamy. Na pojedynczy placek rozkładamy 1/3 kremu, śmietany z orzechami. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Gotowe ciasto dekorujemy orzechami.
Ta tarta budyniowa to świetna propozycja na każdą większą ucztę, na przykład związaną ze świętami. Jest po prostu idealna. Goście, a co najważniejsze jubilatka byli wniebowzięci!