Przepisy, które odstraszą choroby, wzmocnią zdrowie i świetnie smakują: Pyszne zupy, wzmacniające odporność.
95
Składniki:
1 główka czosnku
1 łyżeczka masła lub oleju
6 pokrojonych w kostkę ziemniaków
pietruszka
majeranek
2 łyżki mąki
1 łyżeczka vegety
sól
pieprz
koło 1,5 litra bulionu (ewentualnie czysta woda z 2 kostkami bulionu)
Do serwowania:
żółty tarty ser
2-3 kromki pokrojonego chleba w kostkę
Przygotowanie:
W rondelku roztop masło i podsmaż na nim sprasowany czosnek. Dosyp mąki, wymieszaj i całość zalej bulionem. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj aż będą miękkie. Im ziemniaki będą miększe tym zupa będzie gęstsza. Następnie ściągnij zupę z ognia, dopraw majerankiem, pietruszką i solą, całość wymieszaj.
Chleb pokrój i podsmaż na patelni. Zupę przełóż na talerz posyp przygotowanymi grzankami i startym żółtym serem. Zupę można również podawać w wydrążonym bochenku chleba.