Przepisy, które odstraszą choroby, wzmocnią zdrowie i świetnie smakują: Pyszne zupy, wzmacniające odporność.

Ta zupa to dodaje mocy i wzmacnia odporność. Przepis mojej babci, który odgania choroby, wzmacnia odporność i jest pyszny.

Dobra zupa to cenny posiłek, w poniższym artykule przedstawiamy zbiór zup, które mają właściwości zdrowotne i wzmacniają odporność.

Mocna zupa, która wzmacnia odporność i eliminuje ból gardła

Składniki:

  • 1,5 główki czosnku (osobno jeszcze kilka ząbków, które będą potrzebne na końcu)
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki masła (lub smalcu)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • bagietka razowa lub chleb

Do serwowania:

  • ser żółty tarty
  • chleb tostowy lub bagietka (można je posmarować czosnkiem)

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz. W małym garnuszku roztop masło, dodaj do niego ziemniaki i smaż około 2 minut. Do ziemniaków dodaj czosnek, pieprz, sól i liść laurowy. Następnie wymieszaj i całość zalej bulionem. Gotuj przez około 20 minut, do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.

Gdy ziemniaki będą już gotowe, wyjmij z garnka liść laurowy, a resztę zmiksuj blenderem. Całość ma mieć drobną konsystencję, można na tym etapie dodać jeszcze kilka ząbków czosnku. To jak dużo dodasz czosnku będzie wpływać na to jaką moc będzie mieć zupa. Dlatego warto ją próbować i ewentualnie dodać ząbki pojedynczo, by nie przesadzić z ostrością. Całość przemieszaj i zupa jest gotowa do podania.

Ważne! Dlatego, że zupa zawiera dużo czosnku osoby cierpiące na niskie ciśnienie powinny ją jeść z umiarem lub dodać mniejszą ilość czosnku.

Intensywny rosół

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!