Przepisy, które odstraszą choroby, wzmocnią zdrowie i świetnie smakują: Pyszne zupy, wzmacniające odporność.

Składniki:

  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepa
  • 1 pęczek ziół (rozmaryn, tymianek, oregano, estragon)
  • 1/4 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • po 5 kulek czarnego i kolorowego pieprzu
  • kurczak
  • pietruszka
  • 2 łyżki soli
  • 5 liści laurowych

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie opłucz i włóż do garnka. Dodaj pietruszkę i warzywa korzeniowe. Cebulę i marchewkę przekrój na pół. Seler i kalarepę pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i dodaj do garnka w całości. Całość zalej zimną wodą i zagotuj. Gdy tylko mieszanina się zagotuje zbierz z góry powstałą piankę.

Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Jeśli woda wyparuje w zbyt dużej ilości można ją dolać. Po 1,5 godzinie wyjmij mięso i warzywa. Mięso odrywamy i podajemy w mniejszych kawałkach, warzywa kroimy i podajemy wraz z rosołem i makaronem.

Zupa cebulowa

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!