Jedz 3 suszone śliwki dziennie – mają wiele zalet: Ratunek dla kobiet po 40 roku życia

Śliwki świeże, jak i suszone mają wiele zalet. Przede wszystkim są cennym źródłem minerałów i witamin. Są pomocne przy różnych dolegliwościach, a także wspomogą nas w walce ze zbędnymi kilogramami!

Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że wykazują silne działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Są również wskazane w diecie osób przechodzących menopauzę, osteoporozę i choroby serca. W okresie, kiedy ciężko kupić świeże owoce – sięgnijmy po te suszone. Są one sześciokrotnie bogatsze w cenne substancje niż świeże śliwki!

Zalety suszonych śliwek

Najlepsze suszone śliwki to te, które są miękkie i sprężyste. Nie powinny być zbyt suche. Z jednego kilograma świeżych owoców uzyskuje się zazwyczaj 250 g suszonych śliwek. Owoce te świetnie sprawdzają się jako dodatek wielu potraw, zarówno do mięs, jak i ciast i deserów.

Stworzymy z nich pyszne powidła, a także urozmaicimy sałatki i dania na ciepło. Suszone śliwki są źródłem witaminy A, B6, C, K i E. Dostarczają także ważnych składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo, miedź, mangan oraz dużą zawartość błonnika. Nie każdy wie, że warto je stosować u osób w trakcie i po menopauzie. Są także niezwykle przydatne w przypadku zaparć i chorób serca.

Wspomaganie procesu chudnięcia

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!