3 przepisy na pyszne zupy babci Zdrowy i pyszny obiad w kilka chwil – bez sztucznych składników

Przygotuj:

  • kasza manna: ½ szklanki
  • czosnek: 3 ząbki
  • pokrojona w kostkę marchewka: 1 szklanka
  • pokrojony w kostkę korzeń pietruszki: ½ szklanki
  • cebula: 1 sztuka
  • 2 łyżki masła
  • do smaku: boczek, wędzona szynka lub kiełbasa
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek, słodka czerwona papryka

Wykonanie:

Przepłucz dokładnie kaszę manną, następnie zalej ją wodą lub bulionem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Wszystkie warzywa oraz boczek, szynkę lub kiełbasę (opcjonalnie) pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na patelni z masłem, dodaj do niej warzywa i duś całość pod przykryciem ok. 5 min.

Dodaj kiełbasę, boczek lub szynkę, odstaw. Dopraw papryką, wymieszaj i przełóż do garnka z kaszą. Zupę możesz rozrzedzić, dodając wodę, w zależności od tego, czy lubisz gęste zupy. Dodaj pieprz, sól, kminek, przemieszaj i gotuj do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zupa ziemniaczana

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!