3 przepisy na pyszne zupy babci Zdrowy i pyszny obiad w kilka chwil – bez sztucznych składników

3 przepisy na tradycyjne zupy bez dodatku sztucznych aromatów czy konserwantów

Sięgnij po nasze sprawdzone przepisy na domowe, rozgrzewające zupy. Wszystkie składniki na pewno masz w kuchni lub w spiżarce, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a co najważniejsze są sycące, pełnowartościowe i świetnie smakują!

Zupa jarzynowa z klopsikami

Przygotuj:

  • mielone mięso wołowe lub wieprzowe: ok. 700 g
  • ziemniaki: 350 g
  • cebula: 250 g
  • marchew: 150 g
  • makaron: 50 g
  • olej: 2 łyżki
  • pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę pokrój drobno i połowę porcji wymieszaj z mięsem mielonym. Posól i popieprz. Resztę cebuli podsmaż na oleju. Zmocz ręce i uformuj małe kuleczki z mięsa. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Dodaj do garnka drobno pokrojoną marchewkę, gotuj kolejne 5 minut. Następnie dodaj mięsne klopsiki, przyprawy, liść laurowy. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 min. Na końcu wsyp makaron, gotuj jeszcze 3 minuty. Zupę udekoruj posiekanym pęczkiem koperku.

Zupa z kaszą manną i czosnkiem

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!