Czosnkowy syrop to zdecydowanie najlepsza alternatywa dla licznych produktów dostępnych w aptekach. Warto przyrządzić go szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Przepis.
6 917
Efektywność syropu wynika przede wszystkim z zawartych w syropie składników. Jak wiadomo miód to cenne źródło witamin, minerałów oraz enzymów, które skutecznie wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Miód zawiera w sobie bowiem substancje przeciwutleniające.
Ponadto miód posiada również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Wówczas sam miód przynosi ulgę np. w trakcie przeziębienia kaszlu lub innych typowych objawów infekcji. Następnym składnikiem zastosowanym w syropie jest ocet jabłkowy, który charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwbakteryjnym oraz antywirusowymi.
Ocet jabłkowy doskonale wzmacnia organizm pobudzając go do walki z wirusami, a także bakteriami chorobotwórczymi.
Kolejnym składnikiem bogatym w liczne mikroelementy, enzymy oraz bakterie pozytywnie wpływające na ludzkie organizm jest czosnek. Czosnek, jak wiadomo działa podobnie do drogich antybiotyków. Jego wyjątkowo szeroki zakres działań bakteriobójczych neutralizuje szkodliwe dla zdrowia mikroorganizmy.
Zestawienie tak dobroczynnych dla organizmu składników pozwala uczynić syrop z czosnku skuteczniejszym od chemicznych środków, które są przeważnie przypisywane przez lekarzy podczas infekcji. Dziś potwierdzono również grzybobójcze właściwości czosnku, dzięki znajdującej się w nim allicynie.
Wszystko to sprawia, że środek ten to numer 1 w walce z infekcjami wirusowymi.