Pyszna, miękka roladka marchewkowa: Jedz nawet po 22.00 i chudnij!
106 499
Podczas gdy marchewki stygną, oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z solą, kurkumą i przyprawami. Delikatnie dodaj schłodzone marchewki.
W osobnym pojemniku ubij białka ze szczyptą soli i soku z cytryny na sztywną pianę.
Dodaj białka do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.
Blacha do pieczenia pokryj pergaminem i nasmaruj masłem.
Wlej ciasto na blachę do pieczenia ( o grubości nie większej niż 0,5 cm ) i natychmiast włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15–20 minut.
Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Słone: wymieszaj ser z ziołami i posiekanym czosnkiem, posól do smaku. Słodkie: zalej rodzynki wrzącą wodą i odstaw na 20 minut. Następnie wylej wodę i usuń nadmiar płynu ręcznikiem papierowym. Wymieszaj ser śmietankowy lub miękki twarożek z cukrem, rodzynkami i wanilią.
Wyjmij gotowe ciasto z formy na folię spożywczą, obracając górę pergaminem. Ostrożnie zdejmij papier.
Połóż masę twarogową na cieście marchewkowym i równomiernie rozprowadź. Za pomocą folii zwiń wszystko w rulon i włóż do lodówki na 20 minut.
Podawaj bułkę, krojąc na porcje. Smacznego!
Pomimo względnej prostoty przygotowania, danie to zachwyca swoim wyglądem, harmonijnym połączeniem smaku soczystej marchwi i delikatnego nadzienia . Przygotuj taką przystawkę na Święta lub uroczystą kolację znajomymi, a zaskoczysz swoich gości !
Podoba Ci się przepis na roladę z marchwi ? Podziel się nim ze znajomymi!