Pyszna, miękka roladka marchewkowa: Jedz nawet po 22.00 i chudnij!
106 469
Każda gospodyni domowa w książce kucharskiej ma listę potraw na świąteczny stół. A szczególne miejsce na tej liście zajmują przekąski. Ale goście są teraz wybredni i za każdym razem coraz trudniej ich zaskoczyć.
Soczysta i miękka rolada marchewkowa wygląda znakomicie i będzie dużą konkurencją dla sałatek. Absolutnie dietetyczny przepis (bez mąki) i morze witamin!
Rolada z marchwi
Apetyczną i niezbyt wysokokaloryczną roladę marchewkową można przygotować z różnymi nadzieniami. Słony jest idealny na przekąskę, słodki na deser.
Ciasto jest bardzo uniwersalne. Po dodaniu odrobiny cukru, rodzynek i cynamonu można jeść je nawet bez nadzienia .
SKŁADNIKI NA CIASTO
750 g marchwi
5 jajek
1,5 łyżki stołowej masła
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka cukru (tylko jeśli robisz ciasto na słodko)
1 łyżeczka sok z cytryny
sól, przyprawy do smaku
SKŁADNIKI NA SŁONE NADZIENIE
200 g miękkiego twarogu
1 pęczek koperku lub innych ziół
3 ząbki czosnku
sól do smaku
SKŁADNIKI NA SŁODKIE NADZIENIE
200 g miękkiego twarogu
2 łyżki rodzynek
2 łyżki cukru
szczypta waniliny
PRZYGOTOWANIE
Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Smaż do miękkości na patelni pod pokrywką z masłem przez około 5 minut.