Pyszna, miękka roladka marchewkowa: Jedz nawet po 22.00 i chudnij!

Każda gospodyni domowa w książce kucharskiej ma listę potraw na świąteczny stół. A szczególne miejsce na tej liście zajmują przekąski. Ale goście są teraz wybredni i za każdym razem coraz trudniej ich zaskoczyć.

Soczysta i miękka rolada marchewkowa wygląda znakomicie i będzie dużą konkurencją dla sałatek. Absolutnie dietetyczny przepis (bez mąki) i morze witamin!

Rolada z marchwi

Apetyczną i niezbyt wysokokaloryczną roladę marchewkową można przygotować z różnymi nadzieniami. Słony jest idealny na przekąskę, słodki na deser.
Ciasto jest bardzo uniwersalne. Po dodaniu odrobiny cukru, rodzynek i cynamonu można jeść je nawet bez nadzienia .

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 750 g marchwi
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki stołowej masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka cukru (tylko jeśli robisz ciasto na słodko)
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • sól, przyprawy do smaku

SKŁADNIKI NA SŁONE NADZIENIE

  • 200 g miękkiego twarogu
  • 1 pęczek koperku lub innych ziół
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku

SKŁADNIKI NA SŁODKIE NADZIENIE

  • 200 g miękkiego twarogu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta waniliny

PRZYGOTOWANIE

Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Smaż do miękkości na patelni pod pokrywką z masłem przez około 5 minut.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!