Ta receptura jest sprawdzona i zawsze wychodzi znakomicie: Racuchy – jedne z ulubionych dań mojego dzieciństwa – Zapamiętaj.

Przygotuj głęboką miskę. Wlej do niej ciepłą wodę o temperaturze 30º – 40º C. Dodaj rozdrobnione drożdże i cukier. Mieszaj energicznie, aż cały cukier dobrze się rozpuści. Przesiej mąkę, by była lekka i puszysta. Dodawaj mąkę małymi partiami do rozczynu, przez cały czas mieszając. Dodaj sól, a następnie tłuszcz.

Może być masło, margaryna lub olej roślinny. Masło (lub margaryna) powinno być bardzo miękkie. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj. Następnie należy wziąć się za wyrabianie. Na początku dobrze użyć drewnianej łyżki, potem jednak lepiej przejść na wyrabianie ręczne.

Jeżeli preferujesz wyrabianie za pomocą miksera, to użyj go. Wyrabiaj aż do momentu, kiedy ciasto będzie miękkie i lepkie, wtedy przykryj je folią spożywczą, albo tradycyjnie lnianą ściereczką i odstaw na około jedną godzinę w ciepłe i ciemne miejsce. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto wystarczająco wyrosło.

Dobrze przygotowane ciasto, powinno być miękkie i pulchne. Jak uznasz, że jest gotowe, przystąp do przygotowania nadzienia. Podziel ciasto na małe porcje, nałóż nadzienie i dobrze zaklej. Przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej olej. Smaż w głębokim tłuszczu racuchy na rumiano. Przygotuj talerz lub tackę. Połóż ręcznik papierowy. Kładź na nim usmażone racuchy.

Myślę, że Ci posmakują i przypomną smaki dzieciństwa. Takie drożdżowe placki smażone na tłuszczu świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być wspaniałym daniem piknikowym. Smacznego!!! Na zdrowie!!!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!