Pyszna roladka śmietankowa „Królowa śniegu”. 30 minut i gotowa
Dziś proponuje Wam przepis na pyszną roladę biszkoptowa ze śmietankowym nadzieniem o fajnej nazwie „Królowa Śniegu”. Jej smak zadowoli nawet największych smakoszy słodkich deserów!
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 4 łyżki bardzo gorącej wody
- 120 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g serka twarogowego
- 100 g śmietany 30% tłuszczu
- 100 g masła
- 5 łyżek mleka skondensowanego
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wymieszaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia w większej misce
Rozbij jajka do osobnego pojemnika i ubij je mikserem z bardzo gorącą wodą, aż pojawią się duże bąbelki. Dodaj cukier i znów mieszaj. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj łyżką
Smarujemy blachę do pieczenia masłem, układamy papier do pieczenia, następnie wylewamy na nią ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 12 minut
Gdy ciasto jest w trakcie pieczenia, przygotujemy śmietankowe nadzienie. Aby to zrobić, zmiksuj twarożek ze śmietaną, skondensowanym mlekiem i masłem. Gotowa masę włóż do lodówki
Wyjmij gotowy placek z piekarnika na ręcznik lub matę silikonową i zwiń z ręcznikiem w luźny wałek. Ostudź przez kilka minut
Ostudzone ciasto delikatnie odwiń, posmaruj nadzieniem, ponownie zwiń, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny