Domowy ser topiony – Robię szybko wieczorem, a rano delektuje się pysznym smakiem.

Ser topiony, wykonany w domu jest bardzo prostą sprawą i zajmuje jedynie 10 minut!

To delikatny, a zarazem miękki serek, którego smak jest bardzo kremowy. Tego typu ser możesz wykorzystać na wiele sposobów: jako dodatek na śniadaniowe kanapki lub posmarować nim jeszcze ciepłe bułki.

Dodając różne składniki, możesz poeksperymentować i znaleźć swój ulubiony smak. Dla przykładu to może być boczek czy też zioła, papryka, grzyby lub kiełbasa.

Wszystko wyłącznie zależy od twojej wyobraźni i gustu. Jedno się nie zmieni – ser za każdym razem wyjdzie przepyszny!

 

SKŁADNIKI:

  • jajko 1 sztuka,
  • sól pół łyżeczka,
  • soda pół łyżeczki,
  • masło 60 gram,
  • twaróg 500 gram.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski włóż twarożek i ubijaj blenderem, aż do czasu, gdy będzie gładki. Przenieś go na patelnię, dodaj do niego jajko, sól oraz sodę. Wszystko razem wymieszaj.

Patelnię postaw na małym ogniu na kuchence gazowej i cały czas mieszaj ser. (PAMIĘTAJ! Patelnia musi być wyłącznie ze stali nierdzewnej!). Masę doprowadź do stanu płynnego i wtedy dodaj masło.

Cały czas mieszając, doprowadź powstałą mieszaninę do stanu jednolitego, a następnie zagotuj. Zestaw z ognia i jeszcze co jakiś czas mieszaj ser lekko go, ostudzając.

Wlej do przygotowanych foremek i wstaw do lodówki do czasu, aż się nie zespoli.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!