Zastosuj ta dietę: wzmocnij zdrowie, oczyści naczynia krwionośne, kilogramy znikną jako bonus

Zastanawiasz się, jaką dietę zastosować, aby schudnąć, ale jednoczenie nie wpłynąć negatywnie na stan swojego zdrowia.

Nie od dziś wiadomo, że wiele diet osłabia, pozbawia niektórych składników i mimo że odchudza, może negatywnie wpłynąć na organizm.

Rozwiązaniem może okazać się dieta DASH, która powstała z myślą o obniżeniu ciśnienia krwi – nadciśnienia tętniczego.

Co ciekawe, dieta nie została stworzona przez konsultantów żywieniowych albo dietetyków, ale przez zespół specjalistów z Narodowego Instytutu Zdrowia Sercowo – Płucnego. Dzięki temu głównym celem diety jest poprawa zdrowia, a efektem ubocznym – także utrata masy ciała.

Plan diety zakłada eliminację produktów, które obniżają ciśnienie krwi. Jest również odpowiednia dla diabetyków oraz osób chorobami serca. Ponadto, stanowi doskonałą profilaktykę w chorobach serca i innych.

Podstawowe zasady diety:

  • pij 2 litry wody dziennie,
  • jedz 5 posiłków w ciągu dnia. Jedna porcja nie powinna przekraczać 215 g,
  • dzienne spożycie kalorii powinno mieścić się w granicach 2000 – 2500 kalorii,
  • spożycie słodyczy – nie więcej niż dwa razy w tygodniu, w rozsądnych granicach,
  • staraj się wprowadzać jak najwięcej chudego mięsa, zbóż, nasion, roślin strączkowych oraz warzyw,
  • unikaj picia słodkich napojów, alkoholu, wędlin, nadmiaru soli oraz cukru.

W diecie DASH oprócz ilości, ważniejsza jest jakość produktów, które spożywamy. Zwróci uwagę na ilość spożywanego w diecie białka.

Odpowiednie ilość produktów mlecznych to 2-3 porcje dziennie. Mleko to doskonałe źródło białka, wapnia i witaminy D. Uważnie czytaj składy produktów, zwracaj uwagę na stosunek tłuszczu i cukru. Unikaj produktów niskotłuszczowych z wysoką zawartością tłuszczu albo odwrotnie – z wysokim poziomem tłuszczu.

W diecie DASH można jeść owoce, jednak od drugiego tygodnia stosowania jej, gdy organizm zacznie prawidłowo funkcjonować na nowych torach. Wprowadzaj owoce stopniowo, jedz różnorodnie.

Twoja dieta powinna ograniczyć sól do maksymalnie 2 łyżeczek dziennie. Bardzo ważne jest również  odstawienie białego pieczywa. Zamień je na razowe, biały makaron na brązowy albo dziki, a biały makaron na makaron razowy. Wyklucz potrawy tłuste, wędzone, konserwy, dania gotowe, herbatniki i ciasta.

Przykładowe menu:

Dzień 1

Śniadanie: chleb graham, obrobina masła, chuda wędlina drobiowa, warzywa (ogórek, pomidor, papryka).

Drugie śniadanie: sałatka owocowa.

Obiad: kurczak smażony z ananasem, brązowy ryż.

Podwieczorek: garść dowolnych orzechów.

Kolacja: duszone warzywa, grillowany łosoś z cytryną.

Dzień 2

Śniadanie: bułka grahamka, niskotłuszczowy jogurt z jagodami.

Drugie śniadanie: jabłko.

Obiad: zupa jarzynowa, warzywa grillowane, duszona wołowina.

Podwieczorek: sałatka jarzynowa.

Kolacja: pierś z indyka duszona z warzywami.

Dzień 3

Śniadanie: sałatka z tuńczyka.

Drugie śniadanie: twarożek o niskiej zawartości tłuszczu, rzodkiewki.

Obiad: gulasz z soczewicy, z kiełbasą dobrej jakości.

Podwieczorek: dowolny owoc.

Kolacja: filet z dorsza pieczony z warzywami.

Dzień 4

Śniadanie: pełnoziarnisty chleb z masłem i domowym dżemem.

Drugie śniadanie: owoce.

Obiad: grillowana pierś z indyka na warzywach.

Podwieczorek: jogurt o niskiej zawartości tłuszczu.

Kolacja: tuńczyk w sosie własnym, surowe warzywa.

Dzień 5

Śniadanie: pasta rybna, bułka grahamka, sok pomidorowy.

Drugie śniadanie: sałatka owocowa z dressingiem jogurtowym.

Obiad: pełnoziarnisty makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem.

Podwieczorek: jajka na twardo, warzywa.

Kolacja: pierś z indyka z mizerią.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!