Zemsta teściowej – Pyszne, chrupkie ciasto od teściowej zagości w Twojej kuchni na dłużej

  • białka (5 sztuk)
  • cukier puder (1 szklanka)
  • płatki migdałowe (150 g)

Białka przełóż do miski, dodaj cukier puder i ubijaj do czasu, aż powstanie sztywna masa. Wyłóż ją następnie na drugą blachę z nieupieczonym jeszcze ciastem.

Wyrównujemy masę białkową i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Następnie wkładamy brytfankę do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta czekamy, aż przestygnie.

Składniki na warstwę wiśniową

  • galaretki wiśniowe (2 opakowania)
  • gorąca woda (2 szklanki)
  • sok wiśniowy (1 szklanka) lub syrop wiśniowy (5 łyżek rozrobionych w szklance gorącej wody)
  • żelatyna (2 łyżki)
  • wiśnie drylowane mrożone (400 g)

Do gorącej wody dodajemy sok wiśniowy, galaretki oraz żelatynę. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do ostudzenia.

Kiedy zawartość będzie jeszcze płynna to wrzucamy mrożone wiśnie i ponownie mieszamy. Kiedy masa zacznie tężeć to przelewamy ją na przestudzone kruche ciasto z pierwszej blachy.

Warstwa śmietanowa

  • śmietana kremówka (0,5 litra)
  • cukier puder (pół szklanki)
  • żelatyna (3-4 łyżki)
  • gorąca woda (1/3 szklanki)

Śmietanę kremówkę łączymy z cukrem i miksujemy na sztywno. Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy. Następnie dodajemy to do kremówki i ponownie miksujemy.

Masę śmietanową układamy na warstwie z bezą. Następnie ostrożnie  wyjmujemy z drugiej brytfanki ciasto z galaretką wiśniową i łączymy obie części.

Deser włóż do lodówki przed podaniem. Życzymy smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!