Zemsta teściowej – Pyszne, chrupkie ciasto od teściowej zagości w Twojej kuchni na dłużej
10 816
białka (5 sztuk)
cukier puder (1 szklanka)
płatki migdałowe (150 g)
Białka przełóż do miski, dodaj cukier puder i ubijaj do czasu, aż powstanie sztywna masa. Wyłóż ją następnie na drugą blachę z nieupieczonym jeszcze ciastem.
Wyrównujemy masę białkową i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Następnie wkładamy brytfankę do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta czekamy, aż przestygnie.
Składniki na warstwę wiśniową
galaretki wiśniowe (2 opakowania)
gorąca woda (2 szklanki)
sok wiśniowy (1 szklanka) lub syrop wiśniowy (5 łyżek rozrobionych w szklance gorącej wody)
żelatyna (2 łyżki)
wiśnie drylowane mrożone (400 g)
Do gorącej wody dodajemy sok wiśniowy, galaretki oraz żelatynę. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy zawartość będzie jeszcze płynna to wrzucamy mrożone wiśnie i ponownie mieszamy. Kiedy masa zacznie tężeć to przelewamy ją na przestudzone kruche ciasto z pierwszej blachy.
Warstwa śmietanowa
śmietana kremówka (0,5 litra)
cukier puder (pół szklanki)
żelatyna (3-4 łyżki)
gorąca woda (1/3 szklanki)
Śmietanę kremówkę łączymy z cukrem i miksujemy na sztywno. Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy. Następnie dodajemy to do kremówki i ponownie miksujemy.
Masę śmietanową układamy na warstwie z bezą. Następnie ostrożnie wyjmujemy z drugiej brytfanki ciasto z galaretką wiśniową i łączymy obie części.
Deser włóż do lodówki przed podaniem. Życzymy smacznego!