Zemsta teściowej – Pyszne, chrupkie ciasto od teściowej zagości w Twojej kuchni na dłużej
10 802
Przepyszne ciasto warstwowe „Zemsta teściowej”
Ten słodko-kwaśny i orzeźwiający deser nada się idealnie na niedzielne popołudnie. Twoi goście będą oczarowani jego smakiem jak i efektownym wyglądem.
Do jego przygotowania trzeba poświęcić trochę czasu, ale z pewnością nie pożałujecie. Ciasto składa się z kilku warstw. Znajdziecie tutaj m.in. kruchy spód, masę galaretową z wiśniami i słodką śmietankową piankę.
Składniki na kruche ciasto
mąka pszenna (3 szklanki)
margaryna (200 g)
cukier puder (1 szklanka)
cukier waniliowy (1 opakowanie)
żółtka (5 sztuk)
proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
Wszystkie składniki łączymy w jednej misce, a następnie zagniatamy rękami. Kiedy ciasto będzie już jednolite to dzielimy je na dwie części, owijamy w folię i chowamy do lodówki na pół godziny.
Kiedy obie części schłodzą się to ciasto przekładamy do dwóch brytfanek tej samej wielkości (np. 25×35 cm). Jedno z nich należy nakłuć widelcem. Pieczemy je przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu studzimy ciasto.