Ciasto zemsta teściowej

Przepyszne ciasto warstwowe „Zemsta teściowej”

Ten słodko-kwaśny i orzeźwiający deser nada się idealnie na niedzielne popołudnie. Twoi goście będą oczarowani jego smakiem jak i efektownym wyglądem.

Do jego przygotowania trzeba poświęcić trochę czasu, ale z pewnością nie pożałujecie. Ciasto składa się z kilku warstw. Znajdziecie tutaj m.in. kruchy spód, masę galaretową z wiśniami i słodką śmietankową piankę.

Składniki na kruche ciasto

  • mąka pszenna (3 szklanki)
  • margaryna (200 g)
  • cukier puder (1 szklanka)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • żółtka (5 sztuk)
  • proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)

Wszystkie składniki łączymy w jednej misce, a następnie zagniatamy rękami. Kiedy ciasto będzie już jednolite to dzielimy je na dwie części, owijamy w folię i chowamy do lodówki na pół godziny.

Kiedy obie części schłodzą się to ciasto przekładamy do dwóch brytfanek tej samej wielkości (np. 25×35 cm). Jedno z nich należy nakłuć widelcem. Pieczemy je przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu studzimy ciasto.

Składniki na warstwę bezową z migdałami

  • białka (5 sztuk)
  • cukier puder (1 szklanka)
  • płatki migdałowe (150 g)

Białka przełóż do miski, dodaj cukier puder i ubijaj do czasu, aż powstanie sztywna masa. Wyłóż ją następnie na drugą blachę z nieupieczonym jeszcze ciastem.

Wyrównujemy masę białkową i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Następnie wkładamy brytfankę do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta czekamy, aż przestygnie.

Składniki na warstwę wiśniową

  • galaretki wiśniowe (2 opakowania)
  • gorąca woda (2 szklanki)
  • sok wiśniowy (1 szklanka) lub syrop wiśniowy (5 łyżek rozrobionych w szklance gorącej wody)
  • żelatyna (2 łyżki)
  • wiśnie drylowane mrożone (400 g)

Do gorącej wody dodajemy sok wiśniowy, galaretki oraz żelatynę. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do ostudzenia.

Kiedy zawartość będzie jeszcze płynna to wrzucamy mrożone wiśnie i ponownie mieszamy. Kiedy masa zacznie tężeć to przelewamy ją na przestudzone kruche ciasto z pierwszej blachy.

Warstwa śmietanowa

  • śmietana kremówka (0,5 litra)
  • cukier puder (pół szklanki)
  • żelatyna (3-4 łyżki)
  • gorąca woda (1/3 szklanki)

Śmietanę kremówkę łączymy z cukrem i miksujemy na sztywno. Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy. Następnie dodajemy to do kremówki i ponownie miksujemy.

Masę śmietanową układamy na warstwie z bezą. Następnie ostrożnie  wyjmujemy z drugiej brytfanki ciasto z galaretką wiśniową i łączymy obie części.

Deser włóż do lodówki przed podaniem. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!