Zemsta teściowej – Pyszne, chrupkie ciasto od teściowej zagości w Twojej kuchni na dłużej

Przepyszne ciasto warstwowe „Zemsta teściowej”

Ten słodko-kwaśny i orzeźwiający deser nada się idealnie na niedzielne popołudnie. Twoi goście będą oczarowani jego smakiem jak i efektownym wyglądem.

Do jego przygotowania trzeba poświęcić trochę czasu, ale z pewnością nie pożałujecie. Ciasto składa się z kilku warstw. Znajdziecie tutaj m.in. kruchy spód, masę galaretową z wiśniami i słodką śmietankową piankę.

Składniki na kruche ciasto

  • mąka pszenna (3 szklanki)
  • margaryna (200 g)
  • cukier puder (1 szklanka)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • żółtka (5 sztuk)
  • proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)

Wszystkie składniki łączymy w jednej misce, a następnie zagniatamy rękami. Kiedy ciasto będzie już jednolite to dzielimy je na dwie części, owijamy w folię i chowamy do lodówki na pół godziny.

Kiedy obie części schłodzą się to ciasto przekładamy do dwóch brytfanek tej samej wielkości (np. 25×35 cm). Jedno z nich należy nakłuć widelcem. Pieczemy je przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu studzimy ciasto.

Składniki na warstwę bezową z migdałami

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!