Szybkie, pyszne ciasto z z patelni. Nawet teściowa poprosi o przepis.

Dodaj kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia do mąki pszennej, wymieszaj i przesiej przez sito. Wbij jajka do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj mikserem przez 3-4 minuty.

Wsyp całą mąkę, wymieszaj ciasto mikserem, na niskich obrotach. Wymieszaj mleko z olejem roślinnym, wlej do ciasta i ponownie wszystko wymieszaj mikserem.

Ciastka można upiec na patelni naleśnikowej nasmarowanej olejem roślinnym. Wlej ciasto chochelką, równomiernie rozprowadź na całej powierzchni patelni. Naleśniki smaż na małym ogniu, z dwóch stron, na złoty kolor.

Podsmaż orzechy włoskie na suchej patelni, posiekaj je nożem lub w blenderze. Miękkie śliwki pokrój na małe kawałki: im mniejsze, tym lepsze. Gdy naleśniki ostygną (lepiej przykryć je czymś, aby pozostanie miękkie). Czas na przygotowanie kremu.

Do miski z gotowanym skondensowanym mlekiem dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany, wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Następnie dodaj pozostałą kwaśną śmietaną, wymieszaj i śmietanka jest gotowa.

Układaj na talerzu do serwowania naleśniki jeden po drugim, smarując każdy przygotowaną śmietaną, możesz posypać je orzechami i pokrojonymi śliwkami. Powtarzaj, czynność, aż naleśniki się skończą. Posmaruj boki ciasta śmietanką i posyp je orzechami. Ciasto włóż na 3-4 godziny do lodówki.

Następnie posmaruj wierzch pozostałą śmietanką, posyp czekoladą – i podawaj. Ciasto ze śliwkami i orzechami, z patelni zachwyci Cię swoim smakiem, wyglądem i aromatem. Okazuje się, że jest delikatne i bardzo soczyste, a każdy kawałek takiego deseru topi się w ustach.

Udostępnij ten genialny przepis znajomym na Facebooku!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!