Szybkie, pyszne ciasto z z patelni. Nawet teściowa poprosi o przepis.

Prosty przepis na wspaniały deser zachwyci wiecznie zapracowane gospodynie domowe. Ciasto ze śliwkami, przygotowuje się bardzo szybko na patelni: nie trzeba nawet włączać piekarnika ani nie trzeba rozwałkowywać ciastek.

Wszystko jest znacznie łatwiejsze, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką i usmażyć jak naleśniki. Rezultat jest niesamowity: cienkie biszkopty, śmietanka z nutą karmelu i śliwki. Delikatne soczyste ciasto, przeplatane orzechami włoskimi, tak miękkie, że rozpuszcza się w ustach!

Składniki:

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3 surowe jaja;
  • 150 g cukru;
  • 1 torebka cukru waniliowego;
  • 180 ml mleka;
  • 70 ml bezwonnego oleju roślinnego.

Na nadzienie:

  • 400 g gęstej śmietany;
  • 200 g gotowanego skondensowanego mleka.
  • Opcjonalnie:
  • 100 g orzechów włoskich;
  • 100 g suszonych śliwek;
  • czekolada – do dekoracji.

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!