Przepyszne ciasto bez pieczenia. Robię często do kawy. Chwilka roboty ta pyszność gotowa.

Herbatniki zblenduj drobno z orzechami oraz bakaliami. 70g masła i 70g czekolady rozpuść razem w kąpieli wodnej bądź mikrofali, po rozpuszczeniu dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Następnie połącz ją z resztą składników. Otrzymasz w ten sposób wilgotną, czekoladową masę.

W małej miseczce zalej żelatynę wodą, wymieszaj dokładnie, odstaw do spęcznienia. W kolejnej misce ubij śmietankę z cukrem.

Idealną konsystencję uzyskasz wsypując cukier małymi partiami. Do ubitej śmietanki dodawaj twarożek, miksuj do uzyskania gładkiej masy.

Żelatynę rozpuść w mikrofali, uważając przy tym na nadmierne wrzenie. Dodaj do niej 2 łyżki śmietany, wymieszaj. Tak powstałą mieszaninę dodaj do reszty masy twarogowo-śmietanowej, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czas na złożenia naszego ciasta. Foremkę wyłóż folią spożywczą, dzięki temu, po zastygnięciu, z łatwością wyjmiesz swoje dzieło z formy. Możesz też, dla pewności, pokusić się o posmarowanie folii olejem spożywczym, ale nie jest to konieczne.

Ciasto układaj naprzemiennie cienkimi, około półcentymetrowymi warstwami, zaczynając i kończąc na masie herbatnikowej.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!