Przepyszne ciasto bez pieczenia. Robię często do kawy. Chwilka roboty ta pyszność gotowa.

Nie wiesz co upiec, a masz już dość tradycyjnych, ciężkich ciast? Mamy dla Ciebie przepis idealny.

Ciasto bez pieczenia to rozwiązanie idealne również dla tych, którzy szukają nowych smaków. Dzięki bakaliom w postaci suszonych moreli i śliwek, które dodają naturalnej słodyczy przepis ten nie zawiera dużo cukru.

Przez to, takie domowe ciasto jest równie smaczne, jak i zdrowe. Możesz też spróbować dodać do niego inne suszone owoce lub orzechy, z pewnością będzie pyszne.

Składniki:

  • herbatniki (ewentualnie sucharki) – 200g
  • morele suszone – 80g
  • śliwki suszone – 80g
  • orzechy włoskie – 80g
  • gorzka czekolada – 120g
  • masło – 85g
  • twaróg – 360g
  • śmietana 30% – 250g
  • cukier – 80g
  • cukier waniliowy – 30g
  • żelatyna – 1 łyżeczka
  • woda – 3 łyżki
  • mleko – 2 łyżki

Przygotowanie:

Herbatniki zblenduj drobno z orzechami oraz bakaliami. 70g masła i 70g czekolady rozpuść razem w kąpieli wodnej bądź mikrofali, po rozpuszczeniu dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Następnie połącz ją z resztą składników. Otrzymasz w ten sposób wilgotną, czekoladową masę.

W małej miseczce zalej żelatynę wodą, wymieszaj dokładnie, odstaw do spęcznienia. W kolejnej misce ubij śmietankę z cukrem.

Idealną konsystencję uzyskasz wsypując cukier małymi partiami. Do ubitej śmietanki dodawaj twarożek, miksuj do uzyskania gładkiej masy.

Żelatynę rozpuść w mikrofali, uważając przy tym na nadmierne wrzenie. Dodaj do niej 2 łyżki śmietany, wymieszaj. Tak powstałą mieszaninę dodaj do reszty masy twarogowo-śmietanowej, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czas na złożenia naszego ciasta. Foremkę wyłóż folią spożywczą, dzięki temu, po zastygnięciu, z łatwością wyjmiesz swoje dzieło z formy. Możesz też, dla pewności, pokusić się o posmarowanie folii olejem spożywczym, ale nie jest to konieczne.

Ciasto układaj naprzemiennie cienkimi, około półcentymetrowymi warstwami, zaczynając i kończąc na masie herbatnikowej.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, wtedy mamy pewność że przez noc idealnie stężeje.

Po zastygnięciu przygotowujemy polewę, 50g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 15g masła i 2 łyżkami mleka. Można do tego użyć też mikrofalówki.

Polej ciasto, odstaw do zastygnięcia. Jeśli chcesz, możesz posypać ciasto posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Ostrożnie wyjmij ciasto z foremki, przenieś na ozdobny talerz lub paterę. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!