Jabłkowa Symfonia – to jedna z najpyszniejszych ciast z jabłkami. Prawdziwe niebo w gębie

Jest to bardzo pyszne ciasto, składające się z wielu wspaniałych warstw. Biszkopt korzenny, masa budyniowa, galaretka, bita śmietana, wiórki czekoladowe i król deseru czyli soczyste jabłka! Prawdziwe niebo w gębie.

Co prawda jego wykonanie wymaga od nas pewnego nakładu pracy, ale z pewnością to się opłaca. Wszystkie warstwy ze sobą świetnie współgrają i są niebywale aromatyczne, a porcji wystarczy dla całej rodziny!

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru i ewentualnie kardamonu

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie galaretki

Dodatkowo:

  • ok 210 g biszkoptów (podłużnych)
  • 2 czerwone galaretki
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiórki czekoladowe

WYKONANIE:

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!