Jabłkowa Symfonia – to jedna z najpyszniejszych ciast z jabłkami. Prawdziwe niebo w gębie

Biszkopt

Nastawić piekarnik na 160 stopni, na funkcję termoobiegu. Oddzielić białka od żółtek i w wysokim naczyniu ubić białka na sztywną pianę.

Dodawać stopniowo cukier i nadal miksować, aż do uzyskania lśniącej, gęstej masy. Następnie dodać żółtka i nadal ucierać mikserem, aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.

Do otrzymanej mieszanki przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką lub specjalną szpatułką. Ciasto włożyć do  blachy wcześniej wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25×40 centymetrów.

Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Po opieczeniu odstawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie już zimne wyjąć je z blachy i przekroić go na dwie części, jedną z nich nadal pozostawić w blaszce.

Masa jabłkowa

Jabłka obrać ze skórek i zetrzeć na grubszej tarce. Łyżkę masła roztopić na patelni i dodać starte jabłka. Smażyć ok 5 – 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po zdjęciu z ogania dodać do usmażonych jabłek jedno opakowanie galaretki i mieszać, aż do rozpuszczenia proszku. Odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa

Dwa opakowania budyniu w proszku ugotować w dwóch szklankach mleka z dodatkiem cukru wanilinowego. Gdy masa się zagotuje zostawić na ok pół minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Po odstawieniu z pieca przykryć folią spożywczą i zostawić do przestygnięcia.

Drugą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. 250 g masła utrzeć dokładnie mikserem, stopniowo dodając budyń. Miksować, aż do momentu otrzymania jednolitego kremu. Połowę masy wyłożyć na biszkopt znajdujący się na blaszce. Następnie wyłożyć masę jabłkową i wyrównać. Biszkopty namoczyć w rozpuszczonej galaretce i poukładać na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15 – 30 minut. Kiedy już się schłodzi i odpowiednio stężeje na warstwę biszkoptów wylać resztę galaretki (w której wcześniej należało namoczyć biszkopty) i znów wstawić ciasto na chwilę do lodówki, aby galaretka odpowiednio stężała.

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki na zastygniętą galaretkę wyłożyć drugą połowę masy budyniowej i wszystko przykryć drugą częścią ciasta biszkoptowego. Lekko docisnąć uważając, żeby zbytnio nie zgnieść, żadnej z warstw.

Na koniec śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji wyłożyć masę na wierzch ciasta i wyrównać. Całość posypać czekoladowymi wiórkami do dekoracji. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godziny.

Udanych wypieków 🙂

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!