Miesiąc temu zaczęłam jeść buraki – dzis wszyscy zazdroszczą mi dobrego samopoczucia i zdrowia.

W dzisiejszych czasach dbałość o zdrowie jest priorytetem. Często jednak w pogoni za osiągnięciem tego celu zapominamy, iż największą wartość ma nieprzetworzona żywność.

Zażywamy coraz więcej suplementów diety nie mając świadomości, że zawierają one mało przyswajalne przez organizm ludzki witaminy syntetyczne.

Warto zatem zwrócić się ku spożywaniu warzyw i owoców, które są przepełnione naturalnymi witaminami i mikroelementami, a na pewno zauważymy pozytywną zmianę w naszej kondycji psychofizycznej.

Jednym z produktów zasługujących na uznanie w sferze prozdrowotnej jest burak, doceniany już w czasach starożytnych.

Burak – życiodajne składniki

Buraki mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nich wartościowych elementów:

  • magnez
  • cynk
  • wapń
  • sód
  • jod
  • bor
  • saponiny
  • flawonoidy
  • betainę
  • azotyny

Burak – życiodajne właściwości

Buraki dzięki zawartości wielu witamin i mikroelementów zbawiennie oddziałują na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Dzięki nim poprawić można nie tylko sferę zdrowotną, ale również wygląd i samopoczucie. Poniżej zwarte zostały główne korzyści płynące ze spożywania buraków.

1. Właściwości przeciwalergiczne

Spożywanie buraków jest zalecane alergikom z uwagi na zasoby chloru. Dzięki temu możemy wesprzeć funkcjonowanie organów wewnętrznych, a także oczyścić układ moczowy limfatyczny oraz drogi żółciowe.

2. Usprawnienie funkcjonowania układu krążenia

Dzięki spożywaniu buraków zwiększa się dopływ krwi do mózgu, a zatem staje się on bardziej odżywiony i dotleniony. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nich azotanów, które w ustach człowieka zmieniają postać na korzystne azotyny.

Ponadto, warzywo to (szczególnie w postaci soku) wspiera leczenie i profilaktykę takich schorzeń jak miażdżyca, nadciśnienie, czy niedokrwistość.

3. Działanie antyoksydacyjne

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!