Zrazy, które po prostu moi domownicy kochają! Nadzienie z jajek, ziół i cebuli wygrywa

Zrazy są nie tylko pyszne, ale też zawsze ciekawe w smaku. Przecież nigdy nie wiadomo, jakie nadzienie tym razem włożyła do środka gospodyni która je przyrządzała. Dziś proponuje przepis na klasyczne zrazy, które po prostu moi domownicy kochają!

Użyłam wieprzowiny, ale cielęcina też będzie świetną opcją. Nadzienie z jajek, ziół i cebuli jest jednym z najbardziej pasujących do tego dania. Są tak pyszne, że spokojnie możesz podać je na świąteczny stół!

Składniki

  • Wieprzowina – 1,5 kg
  • Jajko – 5 sztuk
  • Cebula – 3-4 sztuki
  • Musztarda – 4 łyżki
  • Pietruszka – 1 pęczek
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku
  • Olej słonecznikowy – 55 ml
  • Majonez – do smaku

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój. Cebulę pokrój w paski, pietruszkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż na nim cebulę, następnie dodaj pietruszkę i jajka, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nadzienie na zraz jest gotowe.

Mięso pokrój na porcje o grubości palca. Rozbij każdy kawałek tłuczkiem, a następnie posyp solą i pieprzem. Od wewnątrz posmaruj musztardą (dzięki temu mięso będzie jeszcze bardziej miękkie). Nadzienie ułóż na krawędzi każdego przygotowanego kawałka mięsa. Zwiń w rulon.

Ułóż zrazy na natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 5 minutach wyjmij blachę do pieczenia, posmaruj zrazy majonezem i piecz przez kolejne 25 minut.

Zrazy najlepiej smakują z ziołami i warzywami. Możesz podać je z tym co tylko lubisz, ziemniaki, ryż, makaron itd. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!