Miodunka to mała, niepozorna roślina, która ma długą listę właściwości leczniczych. Warto wypróbować

Lecznicza moc ziół jest znana od wieków. Wiele z roślin jest wykorzystywanych do radzenia sobie z codziennymi dolegliwościami.

Jedną z nich jest miodunka. Roślina jest bogata w wiele witamin i związków mineralnych. Dawniej była powszechnie stosowana podczas leczenia chorób płuc, później przez wiele lat zapomniana, obecnie powróciła do łask i jest używana także do leczenia ran, zadrapań, siniaków, blizn, odleżyn, hemoroidów, żylaków,  a także zapaleń stawów czy drobnych złamań. W Polsce istnieje kilka gatunków tej leczniczej rośliny.

Właściwości miodunki:

  • przyspiesza proces gojenia się ran,
  • ma działanie ściągające i antyseptyczne,
  • stymuluje regenerację uszkodzonych tkanek i tworzenie się nowych,
  • ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe,
  • pobudza funkcjonowanie układu odpornościowego i wstrzymuje rozwój drobnoustrojów,
  • korzystnie wpływa na drogi oddechowe – rozrzedza wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie,
  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • działa odtruwająco,
  • wspomaga wzrost komórek w kościach i tkankach łącznych.

W zależności od potrzeby, można jej użyć w innej formie.

Zastosowanie miodunki:

  • w formie maści lub kremu z korzeni i liści – zebrane i umyte liście należy zmiksować na jednolitą pastę i stosować bezpośrednio na skórę, smarując nią chore miejsca,
  • jako napar – 1 łyżkę suszonej rośliny trzeba zalać 300 ml wrzątku, zaparzać przez 10 minut, po czym odcedzić i spożywać dwa razy dziennie (na czczo i po posiłku) np. dla łagodzenia kaszlu i bólu gardła,
  • do kąpieli – 200 g świeżych liści należy umieścić w wannie z wodą, odczekać 10 minut i zażyć tak przygotowanej kąpieli,
  • w formie olejku – ekstrakt z miodunki w olejku sprawdzi się do stosowania na włosy i/lub skórę głowy,
  • w przetworach i nalewkach – spożywanie kieliszka raz dziennie przed jedzeniem, pomoże w leczeniu kaszlu, duszności i obrzęku płuc.
error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!