Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem: Oto przepis na przepyszne pieczone ziemniaki z rękawa.

Ziemniaki są wyjątkowo popularnym warzywem w Polsce. Królowały w kuchni już wiele lat temu, a i dzisiaj mają swoje szczególne miejsce.

Ziemniaki można podawać na wiele sposobów. Można je ugotować jednak ziemniaki można też upiec. Taki sposób przyrządzenia będzie odmianą na nie jednym stole, a to wszystko za sprawą przypraw, jakie przed pieczeniem się dodaje. By poznać przepis czytaj dalej.

Składniki na pieczone ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy(np. sarepskiej)
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy(np. zioła prowansalskie, pieprz)
  • rękaw do pieczenia

Wykonanie:

Ziemniaki należy umyć, a następnie obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ziemniaki należy ponakłuwać(np. wykałaczką). Teraz czas na doprawienie. W misce należy połączyć czosnek przeciśnięty przez praskę, a także zioła, sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz musztardę.

W tej mieszance należy obtoczyć wszystkie ziemniaki. Następnie umieszcza się je w rękawie do pieczenia i w piekarniku. Piekarnik musi być uprzednio nagrzany do 180- 200 stopni. Czas pieczenia to 40-60 minut. To ile należy piec ziemniaki zależy od ich wielkości.

Jeśli więc używasz mniejszych skróć czas, dla większych potrzeba nieco dłuższego pieczenia. Ziemniaki można podawać jako dodatek do mięsa lub traktować jako samodzielną potrawę. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!