Cienkie placki ziemniaczane: sto razy lepsze niż naleśniki

Próbowałeś już wszystkich przepisów na naleśniki i szukasz czegoś nowego? Znaleźliśmy dla Ciebie sekretny przepis na oryginalne ziemniaczane naleśniki!

Są sto razy lepsze niż zwykłe naleśniki, cienkie, pachnące. Można owinąć w nie dowolny farsz lub zjeść je samodzielnie. Krótko mówiąc, dar niebios dla osób, które uwielbiają proste kulinarne eksperymenty.

SKŁADNIKI

  • 4-5 ziemniaków
  • 250-300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 250-300 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zioła do smaku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój każdą bulwę na 4 kawałki. Umieść ziemniaki w rondlu, zalej wodą, posól i gotuj aż będą miękkie.

2. Gdy ziemniaki ostygną, ostrożnie zmiel je razem z wodą, w której były gotowane, aż masa stanie się papkowata, do pomocy użyj blendera lub miksera.

3. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, jajka i mąkę do mieszaniny ziemniaków. Dobrze wymieszaj. Dodaj olej roślinny i 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj wszystkie składniki ponownie i pozostaw ciasto na 25-30 minut.

4. Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię i smaż cienkie naleśniki, posypując każdy ulubionymi ziołami np koperkiem czy szczypiorkiem. Pamiętaj, że naleśniki ziemniaczane są bardziej kruche, więc musisz je ostrożnie przewracać.

Zrobione! Pachnące naleśniki ziemniaczane mogą być podawane jako osobne danie lub wykorzystywane jako baza do nadzienia grzybowego, mięsnego lub warzywnego. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!