Dlaczego warto zbierać zielone orzechy: Głowa przestanie boleć, korzystnie wpływają na zdrowie i urodę.

Wszyscy lubimy orzechy i chętnie je chrupiemy, kiedy tylko nadarzy się okazja. Owszem, są kaloryczne, ale za to jakie zdrowe!

Mało kto wie, że młodziutkie orzechy włoskie z miękką jeszcze skorupką, to jest zbierane nie później niż do początków lipca, są cennym lekiem i kosmetykiem. Co leczą i jak je stosować, dowiesz się z tego tekstu.

To pewne, zielone orzechy włoskie mają silne działanie lecznicze. Wiedziały o tym nasze babki i co roku przez cały czerwiec zrywały zielone orzechy, żeby przygotować z nich nalewkę przeciw bólom i kurczom żołądka.

Dolegliwości mijały, jak ręką odjął, i obywało się bez lekarza. Tak rozchodziła się sława zielonych orzechów, która dziś lekko przygasła. Niesłusznie!

Zielone orzechy dla zdrowia i urody

O niezwykłych właściwościach zielonych orzechów włoskich decydują zawarte w nich związki, a te działają naprawdę wszechstronnie:

  • bakteriobójczo
  • grzybobójczo
  • ściągająco na błony śluzowe jamy ustnej i przewodu pokarmowego
  • odtruwająco
  • wzmacniająco

Zielone orzechy zastosowane zewnętrznie wygładzają zmarszczki i odmładzają, zmniejszają stany zapalne i łagodzą podrażnienia. Poprawiają kondycję włosów i leczą łupież. W formie płukanki nadają włosom ciekawy brązowy kolor.

Leczniczy olejek na skórę głowy

Składniki:

  • 7 zielonych orzechów
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek lub inny olej

Przygotowanie:

Orzechy podziel na ćwiartki, marchew zetrzyj na tarce, po czym włóż do szklanego naczynia z zamknięciem i zalej oliwą. Trzymaj na słońcu przez miesiąc, po tym czasie olejek jest gotowy do użycia.

Jak działa oliwa?

Odżywia skórę głowy, łagodzi podrażnienia, pomaga przy łupieżu. Jest skuteczna w łuszczycy, przy owrzodzeniach skóry, ropniach, odmrożeniach i plamach starczych.

Miód z zielonych orzechów

Składniki:

  • 40 małych zielonych orzechów
  • 1 l miodu z pewnego źródła

Przygotowanie:

Orzechy pokrój na kawałki (w rękawiczkach, bo potem nie domyjesz rąk) i włóż do szklanego słoika, po czym zalej miodem. Postaw na słońcu i maceruj przez 40 dni. Przecedź i trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu. Zażywaj po jednej łyżce dziennie, koniecznie na czczo.

Na co pomaga?

Odtruwa i oczyszcza krew. Stosuje się przy anemii, w chorobach układu pokarmowego, w przewlekłych chorobach układu oddechowego i gardła, w otyłości, w rekonwalescencji i w stanach obniżonej odporności.

Likier z zielonych orzechów

Składniki:

  • 1 l wódki/brandy
  • 12 zielonych orzechów
  • 40 dkg cukru
  • 4 goździki
  • 5 ziaren kawy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Podziel orzechy na połówki i pokrój cytrynę w plastry. Wszystkie składniki włóż do szklanego naczynia i postaw na słońcu na 40 dni.

Od czasu do czasu potrząsaj naczyniem. Przecedź i przelej do butelek z ciemnego szkła. Stosuje się w bólach żołądka, menstruacyjnych, głowy i w niedoczynności tarczycy.

Herbata z liści orzecha

2 łyżeczki rozdrobnionych liści zalej 2 szklankami wody, postaw na małym ogniu i doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Pije się po pół szklanki dziennie przed jedzeniem w dolegliwościach żołądkowych.

Zewnętrznie stosuje się do okładów, obmywań, również na oczy, w postaci nasiadówek w chorobach kobiecych i hemoroidach, przy trądziku, wrzodach i nadmiernej potliwości stóp.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!