Zgniły pień – szybkie w przygotowaniu ciasto zaskoczy gości przepysznym smakiem

Wymieszaj 250 g kwaśnej śmietany, 150 g cukru i jajko. Dodawaj porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 1 godzinę.

Przygotuj nadzienie. Suszone owoce włóż do różnych misek i zalej wrzątkiem, pozostaw na 15 minut. Następnie pojedynczo zmiel je w blenderze. Do każdego dodaj 25 g cukru

Ciasto podziel na 6 części, każdą rozwałkuj na cienką warstwę 2-3 mm. Każdą posmaruj nadzieniem: 2 łyżkami śliwek, 2 łyżkami rodzynek i 2 łyżkami moreli, zwiń w rulon.

Ułożyć rolki na natłuszczonej blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. W tym czasie ubij śmietanę z pozostałym cukrem.

Lekko schłodzone rulony pokrój na kawałki o długości 3 cm. Foremkę do pieczenia przykryj folią spożywczą i posmaruj 3 łyżkami śmietany.

Ułóż warstwę rulonów w formie, układając je pionowo, posmaruj śmietaną, w ten sam sposób ułóż kolejne 2 warstwy. Włóż gotowe ciasto do lodówki na 8-10 godzin. 

Udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi. Możesz również udekorować ciasto kremem czekoladowym, kakao, orzechami itp. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!