Ciasto „Zgniły Pień” – delikatny smak, szybkie w przygotowaniu – zaskoczy wszystkich gości swoim smakiem

Zabawna nazwa, ocierająca się o czarny humor, oraz rozkoszny i delikatny smak – oto główne cechy ciasta o nazwie „Zgniły Pień”.

Jest łatwy w przygotowaniu, nawet dla mało doświadczonych kucharzy, a jego smak zaskoczy podniebienia Twojej rodziny i znajomych.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu lub kefiru
  • 1 szklanka dżemu wiśniowego lub porzeczkowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki

Składniki na krem:

  • 0,5 litra kwaśniej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przyrządzenia:

Do miski wbijamy jajka, a następnie ubijamy je za pomocą trzepaczki. Następnie, do roztrzepanych jajek dodajemy jogurt, dżem, sodę i mąkę. Musimy dobrze wymieszać wszystkie składniki, aby nie powstały grudki a konsystencja naszego ciasta powinna łatwo przelewać się z łyżki.

Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i wylewamy do niej ciasto. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°C i pieczemy ciasto przez ok. pół godziny. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia i bierzemy się za przygotowanie nadzienia do naszego przysmaku.

Wlewamy śmietanę do głębokiej miski i wsypujemy cukier. Całość należy dobrze wymieszać mikserem tak, aby cukier dobrze rozpuścił się w śmietanie. Ostudzone ciasto kroimy na 2 części i przekładamy każdą warstwę kremem.

Nasz „zepsuty kikut” jest gotowy! Możemy delektować nim nasze podniebienia!

Możemy go udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami czekolady, migdałami lub świeżymi owocami. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!