Ciasto „Zgniły Pień” – delikatny smak, szybkie w przygotowaniu – zaskoczy wszystkich gości swoim smakiem
49 673
Zabawna nazwa, ocierająca się o czarny humor, oraz rozkoszny i delikatny smak – oto główne cechy ciasta o nazwie „Zgniły Pień”.
Jest łatwy w przygotowaniu, nawet dla mało doświadczonych kucharzy, a jego smak zaskoczy podniebienia Twojej rodziny i znajomych.
Składniki na ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu lub kefiru
1 szklanka dżemu wiśniowego lub porzeczkowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
Składniki na krem:
0,5 litra kwaśniej śmietany
0,5 szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Do miski wbijamy jajka, a następnie ubijamy je za pomocą trzepaczki. Następnie, do roztrzepanych jajek dodajemy jogurt, dżem, sodę i mąkę. Musimy dobrze wymieszać wszystkie składniki, aby nie powstały grudki a konsystencja naszego ciasta powinna łatwo przelewać się z łyżki.
Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i wylewamy do niej ciasto. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°C i pieczemy ciasto przez ok. pół godziny. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia i bierzemy się za przygotowanie nadzienia do naszego przysmaku.
Wlewamy śmietanę do głębokiej miski i wsypujemy cukier. Całość należy dobrze wymieszać mikserem tak, aby cukier dobrze rozpuścił się w śmietanie. Ostudzone ciasto kroimy na 2 części i przekładamy każdą warstwę kremem.
Nasz „zepsuty kikut” jest gotowy! Możemy delektować nim nasze podniebienia!
Możemy go udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami czekolady, migdałami lub świeżymi owocami. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia!