Mannik ,,Zebra” to wypiek o niezwykle efektownym wyglądzie i wspaniałym smaku.
Wielu z nas uwielbia wypieki z kaszy manny, gdyż są one puszyste i po prostu – przepyszne!
Przepis na ciasto z kaszą manną i kefirem, który dziś prezentujemy, jest niezwykle prosty. Niewątpliwą zaletą tego wypieku są wzory, które przypominają paski zebry. Na pewno zachwycą Twoich gości!
Do przyrządzenia ,,zebrowego” mannika będziesz potrzebować:
1 szklanki kaszy manny
1 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajek
2 szklanek kefiru
3 łyżek stołowych kakao
90 g masła
1 łyżeczki sody oczyszczonej
ekstraktu waniliowego – do smaku
1 łyżki stołowej oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Do miski wlej kefir. Następnie dodaje sodę, kaszę i przesianą przez sitko mąkę. Wszystko wymieszaj i odstaw na 20-30minut. Miękkie masło połącz z ekstraktem z wanilii oraz jajkami. Wymieszaj je z masą kefirową.
Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj olejem.
Naprzemiennie wlewaj do niej raz jasne, raz ciemne ciasto, formując ,,zebrę”. Opcjonalnie możesz zrobić za pomocą wykałaczki wzór pajęczyny.
Piecz ciasto w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut.
Tak przygotowane ciasto z kaszy świetnie smakuje polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.