Zapiekanka ziemniaczana z mięsem. Czegoś tak dobrego jeszcze z pewnością nie próbowałaś.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad czy sycącą kolacje. Doskonale nada się również na spotkania z przyjaciółmi przy lampce wina. Dodatkowym jej atutem jest szybkość przygotowania i jego prostota. Pachnąca, sycąca i niesamowicie smaczna uczta!

Składniki

  • Ziemniaki – 7 sztuk
  • Mielona wieprzowina – 600 g
  • Marchewka – 1 sztuka
  • Szczypiorek – 0,5 pęczka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Kwaśna śmietana – 6 łyżek
  • Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
  • Pietruszka – 0,5 pęczka
  • Mleko – 50 ml
  • Twardy ser – 100 g
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki stołowe
  • Oregano – 0,25 łyżeczki

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki, następnie posól, ułóż na blasze pokrytej pergaminem. Ziemniaki skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

Podsmaż mięso mielone na patelni, następnie dodaj startą marchewkę i posiekaną cebulę, posól i popieprz, dobrze wymieszaj.

Jajko wymieszaj ze śmietaną, a następnie dodaj mieszaninę do mielonego mięsa. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i pomidory koktajlowe.

Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem, na dnie ułóż połowę ziemniaków, następnie połóż mięso mielone, posyp oregano i połóż pozostałe ziemniaki na wierzchu.

Wymieszaj śmietanę z tartym serem, posmaruj nią  zapiekankę. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!