Ta zapiekanka z kurczakiem to hit każdej imprezy. Pyszna i łatwa w przygotowaniu
2 134
Przygotowanie:
Obierz cebulę i drobno pokrój w kostkę, podsmaż na oleju roślinnym. Pokrój pierś kurczaka na średnie plasterki.
Dodaj mięso na patelnię. Gdy filet będzie całkowicie biały dodaj sól i pieprz do smaku oraz dodaj swoje ulubione przyprawy. Podsmaż pierś, aż będzie gotowa. Świeże grzyby (np. pieczarki) pokrój je na duże kawałki: na 3-4 części.
Zdejmij mięso z patelni na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Podsmaż grzyby na tej samej patelni, wlej odrobinę oleju roślinnego, aby się nie przypaliły. Dodaj jajko i mąkę do tłuczonych ziemniaków, zagnieć ciasto.
Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem. Włóż do formy ciasto ziemniaczane za pomocą łyżki i rozprowadzamy je równomiernie po całej formie. Po środku zrób wgłębienie.
W tym wgłębieniu ułóż gotowe mięso i lekko dociśnij. Posól podsmażone grzyby i wyłóż je na mięso. Przykryj ciasto folią i włóż do pieczenia: 20 minut w 180 stopniach.
Zetrzyj ser na grubej tarce. Wyciągamy ciasto z piekarnika, posyp startym serem i włóż do pieczenia przez kolejne 10-15 minut. Zapiekanka z mięsem i serem jest bardzo sycąca i przepyszna. Możesz posypać ją dodatkowo posiekanymi ziołami. Smacznego!