Domowa zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem – każdy prosi o dokładkę. Niezwykle smaczna

Szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka z kurczakiem gości na moim stole od dawna podczas obiadów i kolacji.

Zapoznaj się z moim przepisem na nietuzinkową zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami, którą na pewno polubią Twoi domownicy.

Lista produktów:

  • pół kostki masła
  • 3 jajka kurze
  • szczypta soli do smaku
  • odrobina wody (ok. 3 łyżki)
  • 150g. twardego, żółtego sera
  • 150g. śmietany 18%
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 250g. pieczarek
  • pół cebuli
  • 250g. mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto:

Mąkę, masło, jedno jajko i wodę dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Z powstałej masy zagnieć ciasto i uformuj z niego kulkę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około pół godziny.

Przygotuj nadzienie:

Ugotuj pierś z kurczaka. Pieczarki i cebulę posiekaj i podsmaż na patelni. Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i pieczarek. Wszystkie składniki podsmażaj jeszcze około 5 do 7 minut.

Przygotuj wierzch zapiekanki:

Starty na drobnych oczkach ser dobrze wymieszaj ze śmietaną i pozostałymi jajkami.

Połącz składniki:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem wyłóż schłodzone ciasto zaciągając je na boki naczynia.

Następnie wyłóż przygotowane nadzienie i zalej je zalewą z sera i jajek. Zapiekankę piecz w piekarniku przez 30 do 40 minut.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!