Jak przygotować wytrawne leniwe pierogi w szybki sposób. Wychodzą przepysznie!

Każdego roku pojawia się coraz więcej technologii i sprzętu które ułatwiają życie gospodyniom domowym. Spędzamy dzięki temu znacznie mniej czasu w kuchni na gotowaniu niż 30 lat temu.

Ta sama historia jest z przepisami. Smak przyrządzanych potraw nie pogorszy się, jeśli na gotowanie poświęcisz 15 minut zamiast 2 godzin.

Leniwe pierogi przyrządzają nie tylko leniwe gospodynie domowe, ale każdy kto ceni smak szybkich i smacznych dań. Ponadto możesz przygotować je zarówno na słodko, jak i z wieloma innymi niesłodzonymi składnikami na przykład z boczkiem.

Składniki

  • Twarożek – 400 g
  • Kasza manna – 2 łyżki
  • Mąka pszenna – 6 łyżek
  • Jajko – 2 sztuki
  • Cukier – 2 łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Boczek – 400 g
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku
  • Szczypiorek – do smaku
  • Olej słonecznikowy – do smaku

Przygotowanie

Twaróg dokładnie wymieszaj z jajkami, mąką i kaszą manną, dodaj do składników cukier i sól. Gotowe ciasto rozwałkuj w kulkę na posypanej mąką desce. Następnie zroluj go i podziel na 2 równe części.

Oba rulony z ciasta zawiń w folię i schowaj do lodówki. W międzyczasie pokrój boczek na średniej wielkości paski i podsmaż na rozgrzanej patelni. Pokrój cebulę i dodaj do boczku.

Posól i popieprz mieszaninę, smaż do miękkości. Schłodzone ciasto pokrój w okrągłe plastry. Użyj widelca, aby je „rozetrzeć” po obu stronach.

Jak gotować leniwe pierogi

Leniwe pierogi gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem do miękkości. Następnie odcedź, posyp boczkiem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. 

Szybkie i sycące pierogi już są ma Twoim stole! Podziel się przepisem ze znajomymi. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!