Jak przygotować wytrawne leniwe pierogi w szybki sposób. Wychodzą przepysznie!
2 451
Każdego roku pojawia się coraz więcej technologii i sprzętu które ułatwiają życie gospodyniom domowym. Spędzamy dzięki temu znacznie mniej czasu w kuchni na gotowaniu niż 30 lat temu.
Ta sama historia jest z przepisami. Smak przyrządzanych potraw nie pogorszy się, jeśli na gotowanie poświęcisz 15 minut zamiast 2 godzin.
Leniwe pierogi przyrządzają nie tylko leniwe gospodynie domowe, ale każdy kto ceni smak szybkich i smacznych dań. Ponadto możesz przygotować je zarówno na słodko, jak i z wieloma innymi niesłodzonymi składnikami na przykład z boczkiem.
Składniki
Twarożek – 400 g
Kasza manna – 2 łyżki
Mąka pszenna – 6 łyżek
Jajko – 2 sztuki
Cukier – 2 łyżeczki
Sól – 1 łyżeczka
Cebula – 1 sztuka
Boczek – 400 g
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Szczypiorek – do smaku
Olej słonecznikowy – do smaku
Przygotowanie
Twaróg dokładnie wymieszaj z jajkami, mąką i kaszą manną, dodaj do składników cukier i sól. Gotowe ciasto rozwałkuj w kulkę na posypanej mąką desce. Następnie zroluj go i podziel na 2 równe części.
Oba rulony z ciasta zawiń w folię i schowaj do lodówki. W międzyczasie pokrój boczek na średniej wielkości paski i podsmaż na rozgrzanej patelni. Pokrój cebulę i dodaj do boczku.
Posól i popieprz mieszaninę, smaż do miękkości. Schłodzone ciasto pokrój w okrągłe plastry. Użyj widelca, aby je „rozetrzeć” po obu stronach.
Leniwe pierogi gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem do miękkości. Następnie odcedź, posyp boczkiem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Szybkie i sycące pierogi już są ma Twoim stole! Podziel się przepisem ze znajomymi. Smacznego!