Wyśmienity Sernik Lwowski – najlepszy przepis jaki znam. Wychodzi delikatny i puszysty

Każdy kęs tego sernika lwowskiego zachwyca delikatnością i puszystością, wprost rozpływa się w ustach.

Moja rodzina go uwielbia, a że jest bajecznie prosty i szybki w przygotowaniu to piekę go co niedzielę i na każde święta. Wypróbuj ten przepis, a też będziesz ciągle mieć na niego ochotę.

Ważna informacja dla przeciwników rodzynek w sernikach – można go oczywiście zrobić bez nich i będzie tak samo pyszny.

Składniki na sernik:

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek
  • 1 cytryna

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • kolorowa posypka lub kandyzowana skórka pomarańczy

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 190 stopni. W dużej misce zmiksuj twarożek, jajka, cukier i cukier waniliowy na gładką, puszystą masę. Dodaj do niej skrobię i ponownie wszystko wymieszaj.

Rodzynki zalej wrzącą wodą i odstaw do namoczenia przez kilka minut. Skórkę z całej cytryny zetrzyj na tarce, a następnie dodaj ją razem z odcedzonymi rodzynkami do masy serowej i wszystko dobrze wymieszaj.

Wyłóż wysoką blachę albo tortownicę papierem do pieczenia i rozprowadzając równomiernie, przełóż do niej masę serową.

Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, a następnie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj i odczekaj kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij sernik i odstaw do wystygnięcia.

W czasie, gdy ciasto będzie stygło, przygotuj polewę. Rozpuść masło w niedużym garnku i dodaj cukier, mieszając, aż się wchłonie, następnie dodaj śmietanę i zagotuj masę. Gdy tylko pojawią się bąbelki wsyp kakao i gotuj przez 3-4 minuty, ale nie dopuść do wrzenia.

Polej sernik w temperaturze pokojowej polewą i dokładnie ją rozprowadź z każdej strony. Dla ozdoby posyp go kolorową cukrową posypką lub skórką kandyzowaną i odstaw do lodówki na 5-6 godzin.

Po tym czasie możesz już delektować się swoim doskonałym, przepysznym sernikiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!