Marynowane pieczarki w 20 min. Idealne na świąteczny stół – nikt nie robi lepszych.

Od dawna konserwuje się żywność poprzez marynowanie. Marynowanie pozwala zachować owocom czy warzywom ich jędrność i kolor.

Bazą do marynaty jest ocet. Marynaty są smacznymi przekąskami i dodatkami do dań głównych.

Najczęściej są kupowane w sklepach, z uwagi na czasochłonne przygotowanie.

Można jednak bez problemu zrobić marynatę z pieczarek w domu według przepisu, który wykonanie tej pysznej potrawy, skraca aż do 20 minut.

Składniki

  • 1kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 75 ml octu
  • 75 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 6 szt. liści laurowych
  • 10 goździków
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie

Pierwszą czynnością jest przygotowanie odpowiednie grzybów. Czyste, umyte grzyby należy obrać, duże pokroić na 2 lub 4 części, włożyć do suchej patelni, przykryć pokrywką i gotować przez 5 minut na niewielkim ogniu. Pieczarki puszczą sok, po czym lekko odparują.

Drugą czynnością jest zrobienie marynaty.

Pokrojony czosnek i cebulę należy umieścić w głębokiej misce. Dodać olej i wszystkie przyprawy. Zalać całość octem i dokładnie wymieszać.

Przelać marynatę na patelnię i gotować przez 5-7 minut. Po wyłączeniu ognia pozostawić grzyby jeszcze pod przykryciem przez następne 3-4 minuty, po czym wszystko przenieść do 1,5-litrowego słoika, zamknąć pokrywką i zostawić do ostygnięcia.

Tak przygotowane pieczarki mogą być przechowywane w lodówce do 2 tygodni.

Można je używać do sałatek lub surówek, którym nadają kwaskowy smak. Dobrze się też komponują z daniami mięsnymi i wędliną.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!