Węgierski przepis na chrusty. O wiele smaczniejsze niż te nasze polskie. Puszyste, miękkie i delikatne.
315 228
Dziś proponujemy Państwu wariant chrustów, który jest popularny na Węgrzech. Jest zrobiony z lekkiego ciasta drożdżowego na kwaśnej śmietanie. Kluczem do udanego przepisu jest stopione masło, które dodaje się na końcu.
Nawet następnego dnia puszyste chrusty pozostają miękkie i delikatne!
Składniki:
Mąka pszenna – 250 g
Cukier – 50 g
Sól – 1 szczypta
Żółtka – 4 sztuki
Brandy – 1 łyżka
Śmietana kwaśna – 1 łyżka
Drożdże suche – 1 łyżeczka
Mleko – 50 ml
Masło – 50 g
Olej słonecznikowy
Cukier puder
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże ze szczyptą cukru w ciepłym mleku.
Umieść mąkę, pozostały cukier i sól w misce. Dodaj żółtka, drożdże, brandy i śmietanę. Zagnieć ciasto. Podczas mieszania dodaj stopione masło. Przykryj miskę z ciastem i pozostaw na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5 mm i pokrój w prostokąty. Zrób nacięcie na środku każdego prostokąta i przełóż przez niego krawędź ciasta.
Na głębokiej patelni czy w garnku rozgrzej sporą ilość oleju roślinnego. Smaż w nim chrusty na złoty kolor.
Połóż gotowe przekąski na ręczniku papierowym i obficie posyp cukrem pudrem. Smacznego!