Odrzuć smażone klasyczne dania! 100 krotnie smaczniejszy Włoski Ziemniaczany Placek
28 879
Ziemniaczany placek z warzywami, którego smak rozkochał w sobie podniebienia całych rodzin.
Banalnie proste przygotowanie oraz wyśmienity smak i aromat sprawia, że ziemniaczany placek z warzywami nie musi być nudny. Połączyć wystarczy składniki, które każdy ma w kuchni, następnie upiec i danie gotowe!
Składniki
3 papryki
4 jajka
2 duże ziemniaki
1 pomidor
100 g sera twardego (np. emmentaler)
16 g proszku do pieczenia
mozzarella lub inny tarty ser
200 g mąki pszennej
60 ml oleju słonecznikowego
200 ml mleka
1 łyżka posiekanej pietruszki
do smaku sól i mielony czarny pieprz
Wykonanie:
W pierwszej kolejności ziemniaki należy obrać ze skórki, a następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć i mocno odcisnąć z soku. W kolejnym kroku pomidory, cebulę i paprykę trzeba umyć i pokroić na drobne kawałki.
Kolejne kroki to do osobnej miski wybić 4 jajka dodając do nich mleko oraz olej i do smaku doprawić pieprzem, oraz solą. Dodać do całości starte, odsączone ziemniaki, a następnie wszystko ze sobą połączyć, dokładnie mieszając.
Twardy ser należy pokroić w kostkę, dodać i wymieszać z masą. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, stopniowo dodawać do całości, mieszając do chwili połączenia składników. W ostatnim kroku przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia. Wyłożyć masę równomiernie na blachę, rozsmarowując ją po całości.
Wierzch można posypać mozzarellą lub innym startym serem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blachę do piekarnika i piec 30-45 minut i gotowe. Smacznego!