Pestki wiśni – wykorzystaj je w oryginalny sposób.

Pestki wiśni – wykorzystaj je w oryginalny sposób.

Owoce wiśni zawierają wiele wartościowych witamin takich jak: A, E, C, H, P oraz większość z grupy B. Można je wykorzystać do dżemów i ciast. Co jednak z pestkami?  Domowe wyroby z owoców wiśni są bardzo zdrowe. Działają na nasz organizm przeciwzapalnie, moczopędnie i regenerująco.

Pestki tych owoców również są źródłem różnych wartościowych pierwiastków. Oto ich lista:

  • potas
  • miedź
  • tłuszcze
  • fosfolipidy 
  • fluor
  • pantoten
  • kwasy pantotenowe
  • tokoferole

Jak widać, pestki wiśni mają bogaty skład, dlatego warto je wykorzystać w kuchni. Jednak zanim coś z nich przygotujesz, pamiętaj, że nie wolno ich rozgniatać. Spowoduje to dostanie się szkodliwych substancji zawartych w pestkach do wyrobów. Są to: kwas pruski i amigdalina, których spożycie może prowadzić nawet do zgonu. 

Najlepsze przepisy na domowe wyroby z pestek wiśni. 

Pestki wiśni świetnie nadadzą się do produkcji oleju, który poprawia trawienie. Oprócz tego są idealnym składnikiem kompotów, likierów, sosów oraz napojów owocowych. Ich zdrowotne właściwości odkryli już nasi przodkowie, którzy leczyli nimi różne dolegliwości, np. choroby organów, układu nerwowego, zapalenie stawów, płuc, zakażenia kwasem moczowym, czy też napady dny.  Poznaj przepyszne i sprawdzone przepisy na wyroby z wiśni, które możesz wykonać w domu.

Aromatyczny wiśniowy kompot.

Do wykonania tego przepisu będzie Ci potrzebne 150 gram wiśni. Najpierw dokładnie opłucz owoce. Potem usuń z nich pestki i włóż je do woreczka z gazą, a na koniec zalej wrzącą wodą (ok. 0,7 litra). Dodaj wszystkie składniki do garnka i gotuj przez pół godziny. Po ugotowaniu kompotu możesz wyjąć pestki, aby nie przeszkadzały w jedzeniu. Dodaj cukier, kardamon, miętę lub inne składniki wedle uznania. Ponownie gotuj przez godzinę. Gotowe!

Rozgrzewająca wiśniowa nalewka.

Potrzebne Ci będą: 3 kg wiśni wraz z pestkami i szypułkami, 0,5 litra wódki, 100 ml wody i 150 g cukru. Wiśnie zalej wódką i pozostaw na ok. 2 tygodnie. Po upływie czasu dodaj resztę składników, więcej alkoholu i odczekaj 24 godziny.

Aksamitny sos.

Przygotuj 100 gram umytych czereśni. Wydrąż z nich pestki i wrzuć je do gorącej wody. Następnie dodaj trochę papryki – wystarczy jedna. Gotuj całość przez 30 minut. Wyjmij paprykę i pestki. Owoce zagotuj na małym ogniu i doprowadź je do wrzenia. Dodaj kolejno cukier i skrobię, dzięki którym mieszanina zgęstnieje. Dla uzyskania wyrazistego smaku dodaj cynamon i szklankę brendy. Ostatni raz zagotuj sos przez 30 minut. Możesz nim polać mięso. 

Zdrowotny napar z pestek wiśni.

Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie wodę i wiśnie. Ugotuj niewielką ilość wody – około 200 ml, następnie dodaj do niej 5g owoców wiśni wraz z pestkami. Po 15 minutach napar jest gotowy do wypicia. Aby był skuteczny spożywaj go 3 razy dziennie w dawce 10 ml. 

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!