Znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście.

Udka z kurczaka – zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu.

Czy istnieje danie, które jest jednocześnie smaczne, zdrowe i dietetyczne? Udka z kurczaka z kapustą łączą w sobie wszystkie te cechy, dzięki czemu danie smakuje rewelacyjnie.

Potrzebne produkty:

  • 1 kg białej kapusty
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 lub 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 30 gram masła
  • Sól wedle własnego uznania
  • Dodatkowo: 1 łyżeczka sosu adżika

Sposób przygotowania:

Sos adżika lub inną pomidorową/paprykową pastę połączyć z olejem i czosnkiem. Udka opłukać, pozbawić z nadmiernej ilości tłuszczu i rozdzielić na dwie części. Mięso natłuścić powstałą marynatą i umieścić w lodówce na około 30-40 minut.

Cebulę przeciąć na pół pierścienie, posiekać kapustę a marchewkę zetrzeć na tarce. Doprawić do smaku wedle uznania i dokładnie ze sobą połączyć.

Wlać olej. Kapustę umieścić na spodzie rękawa piekarniczego. Na niej wyłożyć udka z kurczaka oraz masło.

Czas pieczenia to około 45 minut. Temperatura 200 stopni.

Po upływie tego czasu ostrożnie przeciąć rękaw i włożyć kurczaka jeszcze na chwilę do piekarnika. Piec aż do czasu uzyskania złotego koloru mięsa.

Pieczona w rękawie kapusta ma o łagodniejszy smak od tej duszonej tradycyjną metodą.

Poza tym jest o wiele bardziej soczystsza i jednym słowem: pyszniejsza!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!