Ulubione przepisy na udka z kurczaka – To danie jest proste do zrobienia, a mięso smakuje wyśmienicie.

Przepis na udka z kurczaka jest łatwy do przygotowania i pyszny.

Marynata to sekret wyjątkowego smaku tego dania. To danie będzie smakowało całej rodzinie. Ten przepis trzeba koniecznie wypróbować.

Przygotuj marynatę z podanych składników:

  • 12-15 udek z kurczaka
  • 30 ml olejów roślinnych
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • Sól do smaku
  • 80 ml sosu sojowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Dodatki:

  • 100 ml śmietany do gotowania
  • 1 jajko
  • Sól
  • mielony czarny pieprz
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 100 g twardego sera żółtego
  • Trzy ząbki czosnku
  • 100ml wody
  • 600 g ziemniaków
  • 350g pieczarek

Sposób przygotowania:

Po dokładnym umyciu mięsa osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie umieść je w misce. Następnie oprószyć kurczaka solą i mielonym pieprzem. Na koniec wetrzeć przyprawy. Do osobnej miski dodać olej i sos sojowy. Następnie w małej miseczce wymieszać miód, czarny pieprz i 3 łyżeczki miodu.

Dobrze połączyć wszystkie składniki. Polej mieszanką udka z kurczaka i wymieszaj. Przykryć naczynie talerzem i pozostawić w lodówce na 20 minut. Pozwoli to przyprawom przeniknąć do mięsa.

Pokroić ziemniaki na cienkie kawałki, obrać je i umieścić w naczyniu do zapiekanek lub misce. Piec przez 40 minut w temperaturze 190°C. Na patelnię z niewielką ilością oleju dodać obrany wcześniej czosnek.

Pokrojone w plasterki grzyby smażyć na oleju do miękkości. Posól i popieprz do smaku. Dodaj grzyby do ziemniaków. Następnie połączyć paprykę, jajko, starty ser i śmietanę. Masę wyłożyć na wierzch ziemniaków i grzybów. Zapiekać przez kolejne dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut.

Aby wykończyć to pyszne danie, należy natrzeć udka kurczaka pozostałą marynatą. Piec kurczaka przez kolejne 10 minut w temperaturze 180° Celsjusza. Teraz można podawać danie. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!