Udka z kurczaka – nie jadłam jeszcze tak dobrych. Sprawdzony przepis – mistrzowski smak
50 560
Odkryj z nami unikalny przepis na udka z kurczaka!
Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach, a wszystko to za sprawą jednego wyjątkowego składnika. Czy domyślasz się co to?
Składniki:
4-6 sztuk udek z kurczaka
pół litra maślanki
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku świeżo wyciśniętego
biały pieprz mielony
słodka papryka
pieprz cayenne
sól
Przygotowanie:
Maślankę wymieszaj z przygotowanymi przyprawami, posól i dodaj wyciśnięty czosnek. Umyte i osuszone mięso zalej przygotowaną marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Możesz je przełożyć do woreczka foliowego strunowego lub zamykanego klipsem. Po 24 godzinach wyciągnij mięso z lodówki, a po około 30 minutach do marynaty dodaj olej.
Tak przygotowane udka piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po około 3 kwadransach mięso jest już gotowe.
W trakcie pieczenia polewaj udka przygotowaną marynatą, a w razie potrzeby możesz dodać jeszcze wody. To właśnie maślanka sprawia, że tak przyrządzone udka są wyśmienite i będą hitem na stole.