Udka z kurczaka – nie jadłam jeszcze tak dobrych. Sprawdzony przepis – mistrzowski smak

Odkryj z nami unikalny przepis na udka z kurczaka!

Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach, a wszystko to za sprawą jednego wyjątkowego składnika. Czy domyślasz się co to?

Składniki:

  • 4-6 sztuk udek z kurczaka
  • pół litra maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku świeżo wyciśniętego
  • biały pieprz mielony
  • słodka papryka
  • pieprz cayenne
  • sól

Przygotowanie:

Maślankę wymieszaj z przygotowanymi przyprawami, posól i dodaj wyciśnięty czosnek. Umyte i osuszone mięso zalej przygotowaną marynatą i odstaw na noc do lodówki.

Możesz je przełożyć do woreczka foliowego strunowego lub zamykanego klipsem. Po 24 godzinach wyciągnij mięso z lodówki, a po około 30 minutach do marynaty dodaj olej.

Tak przygotowane udka piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po około 3 kwadransach mięso jest już gotowe.

W trakcie pieczenia polewaj udka przygotowaną marynatą, a w razie potrzeby możesz dodać jeszcze wody. To właśnie maślanka sprawia, że tak przyrządzone udka są wyśmienite i będą hitem na stole.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!