Tureckie bułeczki z patelni. Puszyste i miękkie – ze stołu znikają błyskawicznie

Dziś podzielę się z Tobą przepisem na turecki bułeczki z ciasta drożdżowego. Są one przygotowywane bezpośrednio na patelni, pod pokrywką. To domowe ciasto wyróżnia się tym, ze jest niezwykle puszyste i miękkie. Jestem pewna, ze zasmakuje dorosłym jak i dzieciom!

Składniki

  • Mąka pszenna – 500 g
  • Drożdże – 50 g
  • Olej słonecznikowy – 200 ml
  • Mleko – 240 ml
  • Koperek – 10 g
  • Sól –  1 łyżeczka

Przygotowanie

Pokrusz drożdże i zalej je olejem roślinnym (150 ml). Dodaj sól, mleko i dobrze wymieszaj.

Dodaj mąkę do płynnej mieszanki (najlepiej porcjami) i zagnieć miękkie ciasto. Przykryj i pozostaw, aby podwoiło swoją objętość.

Podziel ciasto na 8 części. Uformuj z każdego kawałka owalną bułeczkę i włóż do nasmarowanej olejem patelni. Odstaw ciasto na kilkadziesiąt minut, aby trochę urosło.

Umieść patelnię na małym ogniu i przykryj przyszłe bułeczki pokrywką. Gotuj do zrumienienia od spodu. Następnie przykryj je pergaminem i odwróć tak, aby papier znalazł się na dole. Ponownie przykryj patelnię i smaż dalej do zarumieniania drugiej strony.

Zdejmij danie z patelni. Posmaruj olejem słonecznikowym zmieszanym z posiekanym koprem i podawaj do stołu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!