Trójwarstwowy kremowy deser z czekoladową konsystencją – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz

Ten wspaniały deser nie tylko świetnie wygląda, ale także niesamowicie smakuje. Składa się z trzech warstw – czekoladowego spodu, pysznej śmietanki i roślinnej bitej śmietany. Dzięki tym składnikom deser jest dość lekki. Poniższy przepis powinien wystarczyć dla 8 osób.

Składniki:

Ciasto

  • mąka zwykła – 200 g
  • cukier – 200 g
  • żółtka jaj – 7 szt
  • proszek do pieczenia – 1 torebka
  • woda – 11 łyżek
  • olej – 2 łyżki
  • kakao – 2 łyżki

Krem

  • mleko – 550 ml
  • budyń waniliowy – 2 torebki
  • cukier – 8 łyżek
  • białka jaj – 7 szt

Bita śmietana

  • śmietana – 400 ml
  • czekolada – według uznania

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy przygotować spód, co wymaga wymieszania żółtek z cukrem, wodą i olejem.
  2. Gdy masa będzie już jednolita, przesiać kakao z mąką i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  3. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną grubą mąką.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
  5. W czasie gdy ciasto się piecze, można przygotować krem ​​z białek i pudru budyniowego – najpierw trzeba ugotować budyń w klasyczny sposób.
  6. Budyń powinien być gęsty, jeśli nie jest wystarczająco gęsty, włóż go na kilka minut do kuchenki mikrofalowej (po każdej minucie dokładnie mieszaj).
  7. Białka ubić na gęstą masę i wymieszać z gorącym budyniem na jednolitą masę.
  8. Po 20 minutach wyjąć korpus z piekarnika, równomiernie posmarować kremem i piec jeszcze 10-15 minut.
  9. Po wyjęciu deser należy ostudzić i przygotować bitą śmietanę.
  10. Nałóż ponownie równą warstwę na ostudzony krem ​​i posyp startą czekoladą.
  11. Pozostaw deser do ponownego ostygnięcia i możesz go podawać.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!